„Vom deschide, în doi-trei ani, în România, 10 hoteluri cu 1.300 de camere” – Luc Gesvret, Accor Eastern Europe

16 07. 2020
luc_89202400

Hotelurile operează sub brandurile Pullman, Novotel, Mercure şi ibis Styles. În 2019, rata de ocupare a tuturor acestor hoteluri a fost de 76%, iar cifra de afaceri totală a fost de 170 de milioane de lei, cu 11% mai mult faţă de anul precedent.

Pandemia venită din China în 2020 a schimbat, însă, datele problemei, iar turismul, hotelurile au fost și sunt printre cele mai afectate de impactul măsurilor luate de guverne pentru a proteja țările de creșterea explozivă a infectărilor. 

„A fost o perioadă cu mari provocări pentru întreaga industrie a turismului. După o criză medicală neașteptată, suntem ușurați acum să vedem că în multe țări din Europa centrală și de est s-au relaxat restricțiile de călătorie și încep să se redeschidă zborurile comerciale de linie. Acum, după luni de izolare, oamenii simt mai intens ca oricând nevoia de a se reconecta cu prietenii, cu familia și vor dori să viziteze, să redescopere destinații și să se bucure de escapade turistice în perioada verii. Asta înseamnă că hotelurile pot, din nou, să primească turiști și să transforme momentele de zi cu zi în experiențe autentice de conectare… nu doar digitale, așa cum am fost obișnuiți în ultima perioadă. Redeschidem hotelurile din toată Europa și, desigur, pe cele din Europa de Est: două treimi dintre hotelurile aparținând rețelei noastre s-au redeschis din prima săptămână a lunii iulie. În România, am început să redeschidem hotelurile, treptat, din luna mai, iar în iulie am ajuns la 90% din hoteluri operaționale, inclusiv cel inaugurat la finalul lunii iunie. Avem în plan să deschiderea tuturor hotelurilor din portofoliu în următoarele săptămâni, având ca prioritate siguranța și grija față de clienții noștri”, spune Luc Gesvret, Chief Top Line Officer, Accor Eastern Europe.

Viitorul? Cine poate ști?

Aproape mai dificil decât situația actuală e faptul că e imposibil să faci speculații despre viitor. Companiilor, din orice domeniu, le e foarte greu să-și refacă planurile de afaceri deoarece lucrurile sunt în ceață. Se vorbește despre un val doi al pandemiei, în România numărul infectărilor a crescut accelerat în ultima perioadă din cauza nerespectării regulilor de protecție solicitate de guvern, și există temeri pentru apariția unei noi stări de urgență, care ar bloca iar activitatea în multe firme, inclusiv pentru hoteluri. 

„Să faci astăzi speculații despre viitor este ca și cum ai încerca să ghicești în cafea. Este cu atât mai greu cu cât ne confruntăm cu o situație necunoscută. Totuși, sunt surse care previzionează că va fi nevoie de o perioadă de 2-3 ani pentru a reveni la cifrele din 2019. Orice criză este, în egală măsură, un șoc și o oportunitate de a te reinventa, cu reziliență și creativitate. Poate fi un prilej să îți evaluezi business-ul și mixul de clienți sau să creezi oferte adaptate grupurilor țintă de nișă. În plus, aceste situații tulburi sunt un imbold de a inova și regândi experiența oferită turiștilor și de a răspunde mai bine nevoilor viitorului”, explică Luc Gesvret. 

Dar, conform lui Luc Gesvret, compania are deja, în Europa de Est, primele hoteluri care au înregistrat un grad de ocupare de 100% mai multe zile la rând.

Citește și: Ce salariu și ce pensie are guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în 2020?

„Avem previziuni promițătoare pentru unele destinații de vacanță în perioada verii, bazate pe cererea din partea membrilor programului nostru de loialitate ALL și pe turismul intern. Revenirea prioritară a turismului domestic nu este o surpriză pentru noi. Ne așteptăm ca timpul petrecut în familie și vizitele la prieteni și rude, cel mai probabil cu mașina, să revină primul. Restricțiile de călătorie și incertitudinea economică se vor traduce cel mai probabil într-un procent mai mare al turismului domestic și al călătoriilor în proximitate.  Cred că hotelurile care se adaptează rapid și sunt susținute de branduri puternice, expertiză, loialitate și un ecosistem solid de distribuție, vor avea șansa să revină sau chiar să depășească rezultatele ultimului an mai repede decât hotelurile private, independente, care nu beneficiază de același nivel de vizibilitate și reputație pe care le oferă un brand recunoscut”, susține Gesvret.

Tranzacții cu hoteluri?

E cert faptul că o serie de hoteluri își vor schimba proprietarul sau managementul în această perioadă și nu e exclus ca unele să-și închidă porțile complet, pentru a reapărea sub alte coordonate. Dar, din nou, viitorul e foarte greu de estimat.

„Criza a fost resimțită extrem de greu în industria de turism. În calitate de hotelieri pasionați, am fost extrem de impresionați să vedem hotelurile din Europa cum se închid unul câte unul. În acel moment, ca lideri pe piața europeană, am simțit că trebuie să acordăm mai mult sprijin și susținere proprietarilor de hoteluri. În prezent, proprietarii de hoteluri contactează grupul Accor pentru a-i susține în dezvoltarea celei mai bune strategii, bazată pe asocierea cu rețeaua noastră de distribuție și programele noastre de loialitate. În Europa suntem extrem de activi, oferindu-le asistență și permițându-le să beneficieze la maxim de orice oportunitate de business disponibilă. Suntem un partener excelent, pentru că beneficiem de branduri cu cea mai bună rată de conversie, precum Mercure, Greet sau ibis Styles, iar investitorii sunt mai interesați ca oricând să găsească soluții. Din cauza situației actuale, proprietarii de hoteluri sunt nevoiți să vândă și caută oportunități, vom analiza aceste potențiale proiecte cu atenție, concentrând-ne în același timp cu prioritate pe găsirea de soluții pentru partenerii existenți”, susține Gesvret. 

Citește și: Deficitul public ar putea ajunge la 9%, fără majorarea pensiilor

Grupul Accor are, în prezent, o echipă de peste 300.000 de experți în domeniul ospitalității, care dirijează peste 5.000 de hoteluri din 110 țări.

În Europa de Est, companie are o rețea de aproape 150 de proprietăți, printr-un portofoliu de branduri complementare, și-a consolidat prezența pe segmentul de lux, odată cu deschiderea Raffles Warsaw Europejski și pregătește alte lansări, cum sunt Fairmont Golden Prague și noul Swissôtel Bucharest.

„În România deținem o rețea solidă de nouă hoteluri în București, Sibiu, Arad și Sighișoara, care totalizează 1.130 de camere. Având în vedere interesul crescut al partenerilor, Accor va deschide în 2020 încă șapte hoteluri, totalizând peste 800 de camere. Primul hotel a fost deschis pe 22 iunie. Ibis Styles Bucharest City Center este unul dintre numeroasele hoteluri noi, emblematice, ale ibis Styles ce se deschid în România – urmat de ibis Styles Bucharest Aeroport și ibis Bucharest Politehnica în următoarele luni. Deschidem noi hoteluri interesante în destinații-cheie precum Mercure Timișoara, ibis Styles Galați și Mercure Galați care se deschid în această vară, și ibis Timișoara în octombrie. În plus, în următorii 2-3 ani, Accor a securizat un plan de dezvoltare solid în România, care înglobează 10 noi proprietăți și peste 1.300 de camere, având în centru Swissôtel Bucharest, un viitor hotel de 5 stele care va fi de referință în capitală, plus multe alte branduri noi care vor fi lansate pe piața românească”, arată Luc Gevsret.

Și e firesc ca Accor să se uite atent la piața românească, atâta vreme cât gradul de ocupare al hotelurilor administrate de companie a fost de 76% anul trecut. E drept, anul acesta a apărut criza medicală, dar viața și business-urile trebuie să meargă înainte, poate mai precaut, dar trebuie să înainteze.

„România beneficiază de un potențial uriaș de dezvoltare hotelieră, care s-a tradus anul trecut într-o creștere a numărului de turiști și o rată de ocupare de 76%. Este totuși prea devreme să vorbim despre cifrele din 2020, având în vedere că am redeschis rețeaua hotelieră din România cu câteva săptămâni în urmă. Credem, însă cu tărie că pasiunea oamenilor pentru călătorii și dorința de a descoperi peisajele și orașele extraordinare din România vor atrage un număr mare de turiști locali și străini”, spune Gevsret.

Schimbările aduse de pandemie

Deoarece anul acesta situația turismului este una specială, compania a răspuns prin adaptarea politicii de prețuri, prin implementarea unor oferte flexibile și ușurarea restricțiilor privind anulările pentru clienții B2B, oferind pachete care includ și experiențe de descoperire a orașului sau momente în familie.

„În privința adaptării la noua situație, trebuie să regândim sistemul de primire și cazare, prin implementarea măsurilor sanitare dezvoltate împreună cu Bureau Veritas. Sănătatea, siguranța și bunăstarea echipei noastre, a oaspeților și a partenerilor au fost mereu o prioritate pentru noi, iar acum, când lumea își revine treptat, aceste aspecte sunt și mai importante. Rămânem precauți și ne asigurăm că redeschiderea hotelurilor noastre se realizează în condiții de maximă siguranță și conform cu reglementările și instrucțiunile autorităților locale”, spune Gevsret.

Accor și-a unit forțele cu Bureau Veritas pentru dezvoltarea etichetei ALLSAFE, care înglobează noile standarde de curățenie și prevenție și certifică respectarea lor în toate hotelurile addministrate de companie și aplică măsuri specifice de siguranță și prevenție în toate unitățile. A fost intensificat programul de curățenie în zonele publice, unde sunt dezinfectate frecvent suprafețele și a implementat oriunde a fost posibil sistemul de check-in, check-out și plată contactless. Iar distanțarea socială se aplică în toate spațiile comune, iar angajații Accor au beneficiat de programe complexe de training privind siguranța și igiena.

Ce se poate estima

„Vestea bună este că, în comparație cu precedenta criză, acum gradul de îndatorare este mult mai scăzut, pârghiile pe care le avem sunt mult mai bune, iar băncile sunt în poziția de a susține mai bine revenirea economică. Sprijinul guvernului este vital pe termen scurt, în sensul de a asigura o schemă de lucru care să permit hotelurilor să păstreze angajații loiali, dar și personalul nou competent, iar pe termen lung să poată asigura sănătatea industriei hoteliere din România, astfel încât să putem ține oamenii competenți în țară”, punctează Luc Gevsret.

Iar, potrivit acestuia, pe termen lung, industria ospitalității este șansa României, dezvoltarea noului terminal al aeroportului din București, a aeroportului din Brașov și a altor infrastructuri de acest gen, vor asigura creșterea industriei și garantarea de noi locuri de muncă, ceea ce este de o importanță vitală.

„Siguranța a marcat o nouă paradigmă a experienței hoteliere. Pe termen scurt trebuie să ne concentrăm toate eforturile pentru a oferi oaspeților noștri servicii la cele mai înalte standarde de siguranță și grijă”, conchide Gevsret.