„Nu va crește prețul lemnului, va ajunge la un preț real. În România nu există un preț al lemnului fasonat, ceea ce va trebui să existe pentru că, până la urmă, lemnul a avut pe piață un preț oarecum artificial și datorat tăierilor ilegale”, a spus ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură.
Ministrul Lucia Varga speră ca noul Cod silvic să fie aprobat până la sfârșitul anului după care timp de o lună sau două se va pune în dezbatere publică pachetul legislativ pentru susținerea industriei mobilei și industriei de prelucrare a lemnului.
Întrebată dacă dreptul de preempțiune va fi acordat doar operatorilor din industria mobilei, Lucia Varga a spus că există posibilitatea ca acest drept să fie extins gradual.
„Această prevedere din Codul silvic privind acordarea dreptului de preempțiune pentru industria mobilei este în fond un principiu. Vom continua aplicarea lui în sensul că vom elabora o hotărâre de guvern prin care vom acorda drept de preempțiune oarecum gradual, în funcție de plus valoarea pe care o aduce fiecare activitate în acest proces de prelucrare a lemnului (…) Vom introduce criterii, astfel încât să valorificăm cât mai mult lemnul în România și să creăm locuri de muncă și dezvoltare locală”, a precizat ministrul Lucia Varga.
Lucia Varga s-a declarat hotărâtă să susțină principiul conform căruia resursa locală trebuie folosită pentru dezvoltare locală deoarece aceasta din urmă generează locuri de muncă și aduce o valoare sporită.
Ministrul delegat a vizitat vineri două fabrici de prelucrare a lemnului și o pepinieră din județul Bistrița Năsăud după care la Sângeorz Băi a participat la o dezbatere publică alături de factori decidenți din sectorul silvic, prefectul de Bistrița Năsăud, parlamentari locali și primari.