Lucia Varga: Majoritatea construcţiilor împotriva inundaţiilor sunt funcţionale

Economica.net
08 01. 2014
varga_pnl_mediu_26978100_03931000_49200200

‘Este pentru prima oară când avem planuri de apărare împotriva inundaţiilor, care nu sunt bazate doar pe istoric, ci se bazează şi pe date tehnice. Am constatat că marea majoritate a construcţiilor cu rol de apărare împotriva inundaţiilor sunt funcţionale’, a spus ministrul delegat.

Potrivit sursei citate, au fost verificate 426 de construcţii hidrotehnice, 168 de sisteme de diguri şi 158 de regularizări de apă, dar şi 70 de baraje pentru acumulări permanente şi 30 de baraje pentru acumulări nepermanente.

‘Am constatat la nivelul fiecărui judeţ şi nereguli. Au fost identificate diguri sub cota proiectată, baraje cu deficienţe, cursuri de apă colmatate. Au fost depistate 746 de puncte critice la inundaţii, cu eroziuni de mal. 150 de amenajări la punctele critice vor fi finanţate din surse proprii ale Administraţiei Naţionale Apele Române, iar noi vom aloca cu prioritate fonduri pentru finanţarea lucrărilor la 165 de puncte critice’, a subliniat Varga, care a prezentat un raport privind starea tehnică a principalelor construcţii hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor, în urma verificărilor făcute în lunile septembrie, octombrie şi noiembrie din 2013.

În ceea ce priveşte activitatea din 2014, şeful de la Ape a precizat că a dat dispoziţii pentru demararea, în primul trimestru al anului, a unui control tematic al barajelor din categoria A şi B. De asemenea, intenţionează să propună în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă demararea unui proiect pilot de informare şi avertizare a populaţiei din zonele predispuse la inundaţii.

De asemenea, ministrul a dispus instituţiilor specializate prezentarea unui plan de acţiune pentru împădurirea zonelor dig-mal, astfel încât, în luna martie să poată fi începute împăduririle pentru realizarea perdelelor forestiere de-a lungul cursurilor de apă împotriva eroziunii.

În acest context, ministrul a cerut urgentarea lucrărilor de amenajare a digurilor de protecţie împotriva inundaţiilor.

‘Nu ne putem permite ca în luna martie să avem breşe neînchise pe cursurile de apă’, a subliniat Lucia Varga.

România are nevoie de investiţii de 17 miliarde de euro pentru amenajarea şi reabilitarea digurilor de apărare împotriva inundaţiilor, iar 22 martie este termenul limită de raportare la Uniunea Europeană a datelor privind implementarea celei de-a doua etape a Directivei Inundaţii.

Potrivit Danielei Rădulescu, director în cadrul Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, au fost elaborate în marea majoritate hărţile de hazard la inundaţii.

‘Suntem în faza de definitivare la nivel naţional a hărţilor de hazard’, a spus Rădulescu.