‘Indicele BET include principalele 10 companii. Un român, dacă ar fi investit la 1 ianuarie 2016 şi s-ar fi uitat în cont la 31 decembrie 2016, creşterea valorii acţiunilor a fost de 1,5%. La randamentul pentru investitori trebuie să adăugăm dividendele. Se apropie de 10%. BET-TR este aproape de 10%. Dacă vrem să ne comparăm cu ceilalţi indicatori de pe pieţele externe, aceştia trebuie transformaţi în euro. Am analizat 14 indici relevanţi în regiune şi la nivel european, inclusiv în Europa de Vest. Din aceşti indici europeni pe termen de 5 ani, România se află pe locul 2. Randamentul în euro pe ultimii 5 ani este de 97%. Practic, românii şi-au dublat investiţia în euro. Am bătut Germania, Ungaria, Franţa. Polonia este pe locul 12 din 14. Polonia ne-a bătut la fotbal rău de tot, aici la Bucureşti, ca rulaj bate toată Europa, ca randament în 5 ani e plus 15%. Noi avem 97%, deci de şase ori mai mare. Aş putea să spun România – Polonia 6-0 la randament în euro’, a spus Anghel.
El a precizat că, din punct de vedere al educaţiei financiare, scorul României este la cel mai redus nivel din Uniunea Europeană.
‘Asta înseamnă că este foarte probabil ca aceşti oameni, milioane de români, să ceară sfaturi cum să-şi gestioneze banii de la cine nu trebuie, de la cine nu are expertiză în domeniu. Din păcate, şcoala, şi nu numai, în România, la nivel european, nu prea ne învaţă cum să ne gestionăm banii. Dacă ne uităm din perspectiva investitorilor, a românilor, care au zeci de miliarde de euro în depozite bancare în momentul de faţă, dobânda este la minim istoric. Din perspectiva românilor, este foarte important să vadă ce au pierdut. Pentru aceşti români, rulajul nu este important, ci randamentul pe care îl pot obţine plasând nişte bani în acţiuni la bursă’, a afirmat preşedintele BVB.