Lucian Baltaru, CEO Sameday: Am lucrat doi ani la algoritmul de predicție a orei de livrare pentru a ieși din tiparul comenzii care ajunge între 09 și 17. În total, am investit 20 de milioane de euro în tehnologie

Sameday, unul dintre cei mai mari jucători de pe pia­ţa locală de curierat, a investit 20 de milioane de euro în dezvoltarea de soluţii software pentru a îmbunătăți capacitatea și serviciile de livrare, atât la easybox, cât și la ușă. O parte din sumă a mers şi către dezvoltarea operațiunilor din Ungaria şi Bulgaria, a declarat Lucian Baltaru, fondator şi CEO al companiei.
Economica.net - joi, 02 nov. 2023, 22:19
Lucian Baltaru, CEO Sameday: Am lucrat doi ani la algoritmul de predicție a orei de livrare pentru a ieși din tiparul comenzii care ajunge între 09 și 17. În total, am investit 20 de milioane de euro în tehnologie

În total, în ultimii trei ani, Sameday a investit peste 120 de milioane de euro în tehnologie, dezvoltarea regională, consolidarea capacităţii operaţionale şi extinderea reţelei easybox. Planul companiei prevede o dezvoltare regională intensă, cu ambiția de a de a deveni cea mai mare companie de curierat din regiune.

”În tehnologie am investit 20 de milioane de euro, avem un sistem core important, este probabil unul dintre cele mai bune core system-uri din zona aceasta a Europei. Am început în 2018 să rescriem tot software-ul și am reușit să scală operațional atât ca număr de colete livrate, cât și ca expansiune geografică”, a spus Lucian Baltaru.

O parte din bani au mers și către „aplicația pentru curieri, expeditori, cea mobilă pentru destinatari, dar și aplicațiile operaționale. Toată tehnologia din huburi are o cantitate mare de machine learning, software modern, pentru o sortare cât mai rapidă și corectă a coletelor”, a adăugat acesta. Doar în aplicația mobilă pentru destinatari investiția totală este de 1 milion de euro.

Sameday a investit, totodată, și în tehnologia din rețeaua de easybox-uri, cutiile fiind dotate cu senzori care diagnostichează sistemul și pot transmite o mulțime de date, inclusiv dacă o yală, sistemul de plată, sau ecranul touch sunt stricate.

”Deși pare un dulap metalic, el e de fapt un obiect IoT pentru că are extrem de multă tehnologie. Este un dulap care are capacitatea să se autodiagnosticheze la fiecare secundă. Știe să facă restart și să deschidă un Ticket în sistemul nostru de service dacă are nevoie de o intervenție și totul este automatizat”, a explicat CEO-ul.

În ultimii trei ani, 33% din totalul investițiilor a fost direcționat către optimizarea locală și consolidarea regională a rețelei easybox, care numără în prezent 4.960 de unități. Compania mai deține 700 de easyboxuri în Ungaria și aproximativ 400 în Bulgaria.

Livrarea la easybox a devenit standard în România pentru magazinele online, dar și pentru consumatori dacă luăm în considerare că peste 73% de magazine online din ecosistemul Sameday au livrat cel puțin un colet la easybox în primele nouă luni ale acestui an. În același interval, Sameday a livrat în easybox peste 25 de milioane de colete, în creștere cu 38% față de anul precedent.

”Vrem să nu mai lăsăm deciziile cu privire la ruta de livrare din fiecare zi la latitudinea șoferilor”

O altă componentă importantă a pilonului de tehnologie al companiei de curierat a fost investiția în optimizarea rutelor șoferilor și predictibilitatea livrărilor. Tehnologiile avansate de analiză de date permit companiilor să anticipeze și să gestioneze mai eficient rutele de livrare. În plus, inteligența artificială și machine learning sunt folosite pentru a estima mai precis orele de livrare și pentru a se adapta la schimbările din trafic sau în programul de livrare.

”Am investit în predictibilitatea livrării la ușă. În jur de 200-300.000 de colete sunt livrate pe zi de către 2.500 de curieri și vrem să nu mai lăsăm deciziile cu privire la ruta de livrare din fiecare zi la latitudinea șoferilor. În fiecare dimineață, software-ul nostru realizează traseul optim pentru a eficientiza cât mai mult livrările și îi comunică clientului ora la care să aștepte coletul. Am reușit să ieșim din tiparul acelui mesaj care anunța că livrarea ajunge între ora 9 și 17. Acum avem un interval de două ore, cu o acuratețe de peste 92%. Folosim mult hardware, este un algoritm complicat la care am lucrat timp de doi ani”, a adăugat Lucian Baltaru.

În total, Sameday deține 220.000 de celule de easybox, iar această capacitate poate fi crescută în perioadele cu vârfuri de cerere, cum sunt zilele de Black Friday sau perioada sărbătorilor. „Cam 54% din coletele livrate în octombrie au mers către easybox conform datelor noastre”, a spus Baltaru. „Am transferat controlul timpului de la curier la client, iar clientul decide el când are timp să meargă să ridice coletul din easybox”, a mai spus acesta.

Sameday a depăşit pragul de 800 de milioane de lei cifră de afaceri în 2022, în creștere cu 28% față de anul anterior. Pentru acest an, compania estimează, de asemenea, o creștere de circa 30% susținută atât de clienții vechi, cât și cei adăugați în acest an.

Te-ar mai putea interesa și
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri de muncă în țara lor, potrivit unui studiu realizat în 33 de țări.......
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...