Lucian Bode a subliniat că este vorba despre „declaraţia unui politician” austriac şi că dacă se va ajunge la un acord guvernamental, „nu va veni cine va dori în România cu trenul să ia pe cine va dori din România, în gară, să-i ducă unde doresc ei”.
„Eu am văzut această comunicare publică din partea unui oficial austriac. La Ministerul Transporturilor nu există nicio solicitare oficială din partea vreunui oficial austriac pentru acel tren care să pornească din Timişoara pe data de 2 mai. Noi am cerut să facă demersurile şi am transmis adrese oficiale către Ministerul Afacerilor Externe, către ambasadă, către Ministerul Afacerilor Interne, să ne spună dacă la ei a ajuns vreo astfel de solicitare. La noi nu a ajuns”, a afirmat Lucian Bode.
Ministrul Transporturilor a mai spus că este „potrivit” orice demers care respectă ordonanţele militare în vigoare în România şi a atenţionat că ţara noastră se mai află în stare de urgenţă „cel puţin până în data de 15 mai”.
„În această perioadă avem obligaţie zero de a implementa tot ceea ce s-a stabilit prin ordonanţele militare pentru a proteja populaţia, pentru a respecta măsurile sanitare şi să ne gândim în acelaşi timp cum menţinem în viaţă toate sectoarele economice. (…). Dacă vom ajunge la un acord guvernamental (cu Austria, n.r.), fiţi convinşi că nu va veni cine va dori în România cu trenul să ia pe cine va dori din România, în gară, să-i ducă unde doresc ei. Dacă se va ajunge la operaţionalizarea unui astfel de tren, această activitate se va desfăşura după regulile statului român. Deocamdată nu avem nicio solicitare oficială, ci doar o declaraţie a unui politician din Austria, pe care o tratăm ca o declaraţie. Din punctul nostru de vedere, nimic concret”, a detaliat ministrul Bode.
Declarația ministrului român vine după ce tot astăzi a apărut în presă informația că România și Austria au ajuns la o înțelegere pentru transportarea cu trenul a muncitorilor care vor să lucreze că îngrijitori pentru bătrâni și infirmi în Austria. Prima cursă ar trebui să plece în dată de 2 mai, din Gara de Nord din Timișoara, cu destinația Viena.
Această informație a fost făcută publică chiar de ministrul Afacerilor Europene, Caroline Edtstadler, prin intermediul unui comunicat de presă.
„Mă bucur că, în ciuda închiderii graniţelor, am putut pune la punct un coridor comun pentru lucrătorii din România”, a declarat Caroline Edtstadler. Ea a precizat că aproximativ 33.000 de persoane din Austria depind de serviciile de îngrijire continuă.
Cursa directă cu trenul de noapte între Timişoara şi Viena va începe cu un tren pe săptămână, dar ar putea fi extinsă la trei trenuri pe săptămână, se mai arată în comunicatul Ministerul austriac al Afacerilor Europene.