Lucian Croitoru, BNR: Există posibilitatea apariţiei unei noi bule imobiliare

19 02. 2015
croitoru_94116300_89976600

Există posibilitatea ca România să se confrunte cu apariţia unei nou bule imobiliare, a explicat printr-un grafic Lucian Croitoru, prezent la lansarea raportului de piaţă realizat de Colliers. 

„Există posibilitatea apariţiei unei noi bule imobiliare. Bulă imobiliară este atunci când preţurile la active cresc foarte repede. Ar putea fi moneda naţională, aşa cum s-a întâmplat în 2005, 2006 şi 2007, când moneda naţională s-a apreciat foarte mult. Dar ar putea veni fi sectorului imobiliar, pe partea preţurilor la case. De unde ştiu asta? Există o regulă, scrisă  în 1985 de Jean Tirole, care anul trecut a luat premiul Nobel, şi care spune că atunci când rata de creştere este mai mare decât rata reală a dobânzii, atunci se ajunge la o bulă imobiliară aşa cum este în România în acest moment.

După cum vedeţi în grafic, veţi vedea linia roşie, care este rata reală a dobânzii. Dacă o comparăm cu linia albastră, care este rata de creştere, veţi vedea că aceasta stagnează în 2012 şi este peste rata reală a dobânzii aşa cum s-a întâmplat şi între anii 2004-2008, când atunci a fost cu siguranţă o bulă imobiliară. Aşă că, fiţi atenţi”, le-a recomandat Lucian Croitoru reprezentanţilor dezvoltatorilor prezenţi la eveniment. 

„Ar putea fi o bulă imobiliară. Banca Centrală este atentă, dar de fiecare dată când Banca Centrală spune ‘fiţi precauţi, se dezvoltă o bulă imobiliară’, nimeni nu ascultă. Când bula izbucneşte, toată lumea vine la bancă şi spune ‘parcă ati spus ceva, dar nu prea convingător’ „, mai atrage atenţia Lucian Croitoru. 

Ilinca Păun, managing director al Colliers International România, este sceptică în privinţa apariţiei unei noi bule imobiliare, şi crede că piaţa imobiliară românească este la începutul unei creşteri stabile. Sectorul investiţional al pieţei imobiliare a atins anul trecut un nou record, când s-au înregistrat tranzacţii de peste 1 miliard de euro.

NOTĂ: Graficul prezentat a fost preluat din studiul „Stagnarea seculară”, „Bulele salvatoare” şi creşterea economică în România, de Lucian Croitoru, publicat pe site-ul Băncii Naţionale a României.