Lucian Duţă va răspunde pentru nereguli de 1,2 milioane euro la proiectul cardului naţional de sănătate

Guvernul a anunţat azi că va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie pentru neregulile comise de fostul preşedinte al CNAS Lucian Duţă, în atribuirea contractului pentru cardul naţional de sănătate, nereguli care au dus în final la neimplementarea proiectului cardului şi la crearea unor pagube de peste 1,2 milioane euro la Imprimeria Naţională.
Cristina Şomănescu - Dum, 14 iul. 2013, 06:58
Lucian Duţă va răspunde pentru nereguli de 1,2 milioane euro la proiectul cardului naţional de sănătate

Neregulile au fost sesizate de către inspectorii Corpului de Control al prim-ministrului, într-un raport redactat în urmă cu aproape o lună şi făcut public azi.

Lucian Duţă este pasibil de infracţiune de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, din cauza creării unei pagube de peste 1,27 milioane de euro, aduse Imprimeriei Naţioanale, din cauza întârzierilor din proiectul cardului (sumă constituită din 748.000 de euro, profitul brut pe care Imprimeria miza, în urma producerii cardurilor, pe care nu l-a mai realizat şi cheltuieli de peste 526.000 de euro, aferente scrisorii de garanţie de plată a sumelor datorate către furnizorul de semiconductori), se arată în raportul Corpului de Control al prim-ministrului.

Însă pagubele totale aduse Imprimeriei Naţionale din cauza întârzierilor în proiectul cardului sunt mult mai mari.

Cardul naţional de sănătate – documentul electronic prin care medicii vor verifica dacă suntem asiguraţi la Sănătate – nu va fi funcţional în acest an. Aceasta înseamnă că vom dovedi că suntem asiguraţi în sistem tot cu adeverinţa de la Casa de Sănătate sau de la angajator, scria ECONOMICA.NET în luna iunie.

Cardul naţional de sănătate e obligatoriu de la 1 ianurie 2013, dar nimeni nu l-a primit până acum, acesta fiind doar testat în judeţul Arad care a fost ales ca centru-pilot pentru implementarea proiectului cardului naţional de sănătate, cu titlu experiemental.

CNAS promite însă că până la finele lui 2013, 7,5 milioane de pacienţi cu vârste de peste 18 ani vor primi cardul naţional de sănătate. Mai multe detalii găsiţi în ECONOMICA.NET.

Amintim că la 1 septembrie 2010, fostul prim-ministru Emil Boc a aprobat Memorandumul cu privire la implementarea cardului naţional de sănătate, iniţiat de Cseke Attila, ministrul Sănătăţii de la acea vreme şi Lucian Duţă, preşedintele CNAS în 2010. Acest Memorandum stabilea termene-limită precise pentru realizarea proiectului cardului naţional de sănătate, stabilea atribuţiile CNAS şi ale Imprimieriei în acest proiect.
Printre altele, Memorandumul stabilea ca din ianuarie 2011 să se înceapă efectiv producţia cardurilor, ritmul preconizat de emitere a cardurilor urmând să fie de 1 milion de carduri pe lună.

Ce nereguli a găsit Corpul de Control al prim-ministrului la proiectul cardului de sănătate

Niciuna din cele 15 măsuri prevăzute în graficul anexat Memorandumului cu tema implementarea cardului naţional de sănătate, aprobat în şedinţa de Guvern din 1 septembrie 2010, nu a fost realizată integral în termenul stabilit, o parte dintre ele au fost îndeplinite cu mari întârzieri, altele deloc. Concret, s-a amânat emiterea primelor carduri experiementale, s-a amânat emiterea şi expedierea cardurilor de sănătate către asiguraţi şi transferul de date către furnizorii de servicii de sănătate.

Motivul: CNAS nu a iniţiat procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare cu Imprimeria Naţională, astfel că în 2011 nu a mai fost încheiat contractul privind producerea cardului care a dus în bulgăre-de-zăpadă la neînceperea personalizării cardurilor şi livrării lor către asiguraţi.

Amintim, de asemenea, că prin Memorandumul antemenţionat, Lucian Duţă şi-a asumat, în calitate de preşedinte CNAS, realizarea termenelor prevăzute în proiect, angajându-se că va onora termenele stabilite, în numele CNAS (termene neîndeplinite, cum spuneam mai sus).

De ce e Duţă învinuit

– Corpul de Control al prim-ministrului a constatat că Lucian Duţă nu a întreprins măsurile necesare pentru iniţierea procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare cu Imprimeria Naţională şi, deci, pentru încheierea contractului pentru producerea cardului, cu CN Imprimeria.

Mai mult, Corpul de Control al prim-ministrului a constatat că Lucian Duţă nu a întreprins măsurile necesare pentru elaborarea caietului de sarcini privind soluţia informatică a cardului naţional de sănătate, sarcină care revenea Comisiei constituite în acest scop, de către CNAS. Mai precis, Lucian Duţă a emis cu şapte luni întârziere faţă de termenul stabilit în Memorandul din 2010 Ordinul privind specificaţiile informatice ale sistemului cardului naţional de sănătate, arată Corpul de Control al prim-ministrului.

Concret, ce pagube au produs întârzierile din proiectul cardului de sănătate

  • Imprimeria nu a realizat profitul brut de 748.000 de euro, pe care miza în urma producerii cardurilor.
  • Imprimeria Naţională a avut întârzieri la plata furnizorilor, care au condus la înregistrarea unor cheltuieli de peste 500.000 de euro – costuri aferente constituirii unei scrisori de garanţie de plată către furnizorul semiconductorilor de tip „cip cu contact pentru smart carduri”.
  • Imprimeria a realizat un deficit de numerar, determinat de achitarea materiilor prime pentru producerea cardurilor, în cuantum de peste 16,7 milioane de euro, compania rămânând cu o parte din investiţie nerecuperată, tocmai pentru că proiectul cardului nu s-a implementat.
  • Întârzierile din proiect au dus la creşterea necesarului de împrumut al Imprimeriei, din cauza deficitului de numerar, care a condus la contractarea de companie a unui credit de 13,5 milioane de de euro în decembrie 2012 pentru stingerea unei datorii.
Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...