„Începem, azi, un tronson de 13 kilometri, aici în zona Ferentari. Este unul din cele cinci tronsoane pe care ne propunem să le facem anul acesta. Are 13 km şi anul acesta ne propunem să mai facem în zona Pantelimon 12 kilometri, în zona Colentina 9 kilometri, în zona Victoriei 11 şi în zona Berceni 8 kilometri. În total 53 de kilometri. De ce e important tronsonul acesta? În primul rând că deserveşte cartierele din jur – Rahova, Ferentari, Sebastian, dar este foarte important pentru că este la confluenţa din zonele de influenţă de la două centrale: Progresu şi Grozăveşti. Dacă acest tronson este bun, este posibil ca, prin intermediul lui, în momente de avarii, să duci agentul termic de la una din centrale în cartiere. În momentul ăsta, asta nu e posibil”, a arătat Nicuşor Dan, într-o declaraţie acordată presei.
El a informat că autorităţile locale îşi propun să finalizeze în acest an lucrările pentru cele cinci tronsoane, astfel încât din primăvara anului viitor să poată începe lucrările finanţate din fonduri europene şi care vizează 210 kilometri de reţea.
„În momentul în care o să le avem făcute, calitatea serviciului va creşte foarte mult. De asemenea, dacă ne uităm la hartă vedem, şi ştim cu toţii, că o zonă foarte afectată este toată această zonă de est. Un lucru pe care vrem să-l facem în vara asta, în parteneriat cu ELCEN sau în situaţia cea mai fericită în care ELCEN-ul va fi deja la noi, este ca pe locaţia fostei centrale Titan să mai punem o centrală provizorie, lucru pe care putem să-l facem în trei luni. Şi atunci, din nou, în iarna viitoare calitatea serviciului pentru toată zona asta va fi îmbunătăţită semnificativ”, a explicat primarul.
Nicuşor Dan a reamintit că PMB a semnat contractul pentru 300 de milioane de euro fonduri europene în vederea reabilitării reţelei de termoficare, dar există şi promisiunea Guvernului pentru alte 200 de milioane de euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Totodată, Executivul a oferit municipalităţii 320 de milioane de lei la sfârşitul lui decembrie.
Lucrările pentru cele cinci segmente pe care municipalitatea vrea să le reabiliteze în acest an se ridică la 300 de milioane de lei.
„Valoarea totală a lucrărilor pe cele cinci segmente este de 300 de milioane de lei, care sunt prevăzuţi a fi finanţaţi din bugetul local. După cum ştiţi, aceşti bani nu există în momentul de faţă, urmează să avem bugetul naţional şi apoi bugetul local şi modalitatea prin care noi vrem să ieşim din acest blocaj financiar, în care Primăria Capitalei este de doi ani, este să punem datoriile în bugetul de 2021 şi tot ce înseamnă investiţie nouă, inclusiv aceasta, să fie finanţată din credite. Pentru asta avem nevoie ca Guvernul să ne extindă limita de creditare”, a indicat primarul general.