Lucrările de construire a noii piste a Aeroportului Iaşi au fost inaugurate miercuri

Economica.net
07 08. 2013
dsc_0565_36776300

La evenimentul desfăşurat în zona aeroportului din Iaşi au fost prezente oficialităţi locale şi judeţene, parlamentari, şefi de instituţii ieşene, dar şi zeci de primari din judeţ, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ceremonia a început cu o slujbă religioasă, oficiată de mitropolitul Moldovei şi Bucovinei IPS Teofan şi episcopul romano-catolic de Iaşi, PS Petru Gherghel.
Directorul aeroportului din Iaşi, Marius Bodea a precizat că speră ca lucrările la noua pistă a aeroportului, estimate să dureze doi ani, să se încheie mai repede.

„Noi sperăm ca totul să meargă aşa cum ne-am propus, astfel ca lucrările să fie gata câteva luni mai devreme, adică în iarna 2014-2015. Pe noua pistă, cu toate amenajările necesare, la Iaşi se va putea ateriza în condiţii de vizibilitate zero”, a spus Marius Bodea.

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, a afirmat că lipsa unui aeroport modern a ţinut Iaşiul timp de 20 de ani în subdezvoltare, el apreciind că „peste doi ani vor fi schimbări în Iaşi care nu pot fi anticipate acum”.

Totodată, el a afirmat că speră ca guvernul USL să dea bani pentru aeroportul din Iaşi, aşa cum au procedat guvernele anterioare cu aeroporturile din Bucureşti, Cluj, Timişoara sau Sibiu.

„Vreau să fie cheltuiţi aici, la Iaşi, şi bani ai bucureştenilor, sibienilor, timişorenilor, aşa cum şi ieşenii au contribuit cu bani pentru aeroporturile din aceste oraşe”, a spus Adomniţei.

La rândul său, deputatul PNL Relu Fenechiu a spus că Iaşi nu este un oraş de duzină şi că în sfârşit va exista un aeroport competitiv.

„De la Iaşi este greu să ajungi cu maşina sau cu trenul în Europa. Cu o investiţie mult mai mică, cea de la aeroport, se deschide Iaşiul către Europa”, a spus Fenechiu.

Deputatul PNL le-a solicitat şefilor Consiliului Judeţean şi celor de la aeroport să nu renunţe la proiectul demarat deja cu compania Tarom, respectiv înfiinţarea unui hub aerian la Iaşi.

„Există câteva curse Tarom de la Iaşi către Europa. Le cer şefilor CJ şi aeroportului să ţină cu dinţii ca Iaşiul să aibă zboruri cu o companie de linie, şi nu una low-cost. Să facem aici un aeroport tip Heathrow, şi nu unul tip Luton”, a spus Relu Fenechiu.

La finalul ceremoniei de inaugurare a lucrărilor, şeful CJ Iaşi, Cristian Adomniţei, a renunţat la haină, a îmbrăcat o salopetă şi şi-a pus o cască de constructor, îndreptându-se apoi către un excavator aflat în zonă.

El a urcat în utilaj şi a luat o cupă cu pământ, pentru a marca începerea lucrărilor de la aeroportul din Iaşi. Potrivit unor surse din cadrul CJ, Adomniţei s-ar fi antrenat zilele trecute în mod special pentru manevrarea excavatorului.

Noua pistă a aeroportului va avea 2.400 de metri, faţă de 1.800 cât măsoară cea actuală.

Contractul pentru proiectarea şi construirea noii piste a aeroportului din Iaşi, în lungime de 2.400 de metri, a fost semnat la începutul lunii iunie de către directorul aeroportului Marius Bodea şi managerul firmei Max Boegl, Mathias Kirr.

Investiţia se ridică la 139,1 milioane de lei, fără TVA.

Firmele Max Boegl, Vega 93 Galaţi şi UTI Grup au câştigat în asociere licitaţia pentru realizarea noii piste a aeroportului din Iaşi, în lungime de 2.400 de metri.

Fondurile pentru realizarea proiectului vor fi asigurate integral din bugetul Consiliului Judeţean Iaşi, durata de execuţie a lucrărilor fiind de 24 de luni.

În prezent, pista aeroportului din Iaşi măsoară doar 1.800 de metri, iar mai multe companii aeriene au refuzat să opereze zboruri la Iaşi, invocând calitatea precară a actualei piste.

De pe aeroportul din Iaşi sunt efectuate zboruri către Bucureşti, Viena, Roma, Londra, Bologna şi Torino.

La sfârşitul lunii trecute, fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a spus că modernizarea aeroportului din Iaşi, inclusiv terminalele şi parcările aferente, s-ar putea realiza din fonduri europene, investiţia preconizată depăşind 70 de milioane de euro.

Relu Fenechiu a precizat că, potrivit studiului firmei Jaspers, consultantul Comisiei Europene, trei aeroporturi din ţară, Iaşi, Oradea şi Craiova ar putea beneficia de finanţare europeană.

Potrivit lui Fenechiu, în cazul obţinerii finanţării europene, actuala lucrare de la aeroportul din Iaşi, care prevede realizarea unei noi piste din banii Consiliului Judeţean, va fi decontată.