Lucrările de dezvoltare a zonei centrale a Capitalei ar putea începe în 2016

Economica.net
03 06. 2014
bucuresti_og_61283100

‘Proiecţia ar fi cam în 2015 să avem o finalizare a proiectării şi în 2016 o posibilă începere a lucrărilor, cu anul 2020 drept proiecţie finală de implementare a lucrărilor’, a spus Mario Kuibuş, la Expoconferinţa Internaţională de Arhitectură LAUD 2014 – eveniment dedicat spaţiilor publice urbane şi spaţiilor verzi.

El a menţionat că, după finalizarea lucrărilor, vor fi spaţii publice menite să reconecteze nordul de sudul Capitalei.

Kuibuş a informat că unul dintre proiectele majore din PID este un traseu de 9,5 km preponderent pietonal, dar şi pentru biciclişti.

Arhitectul şef Gheorghe Pătraşcu a spus că pentru proiectele prioritare din PID sunt prevăzute 220 de milioane de euro.

‘Obiectivele importante sunt eliminarea circulaţiei de tranzit auto în zona centrală şi valorificarea spaţiului public pentru protejarea pietonilor şi încurajarea mersului pe bicicletă. Aceste obiective se vor realiza prin implementarea de proiecte prioritare. De exemplu, unul dintre ele prevede un traseu prioritar pietonal şi de biciclete. Pe parcursul lui sunt diverse puncte de atracţie, unele vor fi, de exemplu, restaurate sau se vor construi cele două poduri peste Dâmboviţa care să faciliteze accesul între nord şi sud al pietonilor. Se va restaura Curtea Veche, va deveni un muzeu modern’, a declarat Pătraşcu.

El a informat că vor fi puse în valoare catacombele descoperite în zona Stavropoleus, iar perimetrul Pieţei de Flori va fi regenerat într-un mod mai comercial şi mai civilizat. Arhitectul şef a precizat că în faza finală vor fi reamenajate marile spaţii publice, adică pieţele importante ale Capitalei.

‘Referitor la arhitectura peisagistică, deocamdată cred că stăm prost, dar s-au făcut nişte paşi. În zona centrală cred că lucrurile evoluează spre bine. S-a înţeles greu de către autorităţile locale că au nevoie de designeri specializaţi şi nu trebuie improvizat’, a adăugat Pătraşcu.