El a explicat că în programul de investiţii sunt cuprinse montarea instalaţiilor de desulfurare la grupurile 3 şi 4, dar şi lucrări de modernizare la grupul energetic 4.
‘Proiectul are o valoare de 230 milioane euro, din care 20 de milioane de euro reprezintă furnituri mai vechi, aduse din Rusia’, a spus directorul general al CEH.
Potrivit acestuia, programul de investiţii al CEH include şi modernizarea celor patru mine de cărbune din Valea Jiului- Lupeni, Lonea, Livezeni şi Vulcan, apreciate ca viabile. El a arătat că operaţiunile vor costa 60 de milioane de euro şi vor fi realizate cu un grup de firme din Polonia, finanţarea fiind asigurată în baza unui credit furnizor.
Principalul scop al modernizării minelor este reducerea costurilor pe gigacaloria de huilă extrasă, astfel încât energia electrică produsă în termocentrale cu acest cărbune să ajungă la un tarif competitiv pe piaţa liberă.
‘În umătorii doi ani, trebuie să ajungem la un cost al gigacaloriei de 60 de lei. La preluarea CEH am găsit costul pe gigacalorie la circa 100 de lei, acum discutăm de 90 de lei, iar până la sfârşitul anului trebuie să o aducem la 80 de lei. La finalizarea investiţiei trebuie să ajungem la 59 de lei pe gigacalorie. Acest lucru ne va permite să ajungem cu preţul unui MWh la o valoare de sub 200 de lei şi vom intra pe piaţă’, a explicat Andronache.
El a arătat că programul de modernizare a minelor trebuie încheiat până la sfârşitul anului 2015.