Lucrările de reabilitare la podul Giurgiu-Ruse vor fi finalizate în primul trimestru din 2016
Contractul de reabilitare a fost atribuit în luna octombrie 2014 Asocierii Collini Lavori S.p.A. – Tecnic Consulting Engineering, iar în luna noiembrie 2014 a fost emis ordinul de începere a lucrărilor. Contractul are o durată de 16 luni, investiţia fiind finanţată din Fondul European de Dezvoltare Regională prin POS-T 2007-2013. Din cele 16 luni, două luni reprezintă perioada de proiectare, iar lucrările de reabilitare urmează să fie finalizate în primul trimestru al anului 2016.
Potrivit sursei citate, ministrul Transporturilor, Iulian Matache, a efectuat la data de 28.07.2015 o vizită de lucru la şantierul de reabilitare a podului peste Dunăre, Giurgiu-Ruse, solicitând reprezentanţilor Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România şi antreprenorului o prioritizare a lucrărilor prevăzute în program.
Astfel, până la data de 20 noiembrie 2015 urmează să fie turnat un prim strat de asfalt pe toată lungimea podului aferentă părţii române, care să permită deschiderea circulaţiei pe ambele sensuri, să fie finalizat şi deschis circulaţiei drumul de acces din punctul de frontieră Giurgiu către pod, să fie funcţional sistemul de iluminat atât pe pod, cât şi în parcările din punctul de frontieră.
‘Am văzut că se lucrează la pod şi îmi doresc ca ritmul să fie acelaşi până la terminarea lucrărilor. Tocmai din acest motiv ţin la calendarul stabilit şi acceptat de părţile contractante, cu termene clare, care să fie respectate, pentru că, acum, nivelul de disconfort e foarte mare în zonă. De asemenea, solicit Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Bucureşti, dar şi primăriei Giurgiu să se organizeze şi să asigure curăţenia, în aşa fel încât intrarea şi ieşirea din ţară să se facă în condiţii civilizate, pentru că podul de la Giurgiu este o poartă de acces’, a declarat ministrul Transporturilor.
Lucrările presupun o reabilitare structurală care constă în înlocuirea integrală a sistemului rutier format din plăci prefabricate, straturi asfaltice, sablarea şi vopsirea tablierului metalic. Aceste lucrări se efectuează, după 61 de ani, de la data de la care a fost dat în folosinţă podul de la Giurgiu. Lucrările efectuate până în prezent, în perioada de viaţă a podului, au vizat reabilitarea părţii carosabile şi a elementelor metalice la traveea mobilă.