Lucrările la Magistrala 5 de metrou sunt în grafic, la unele staţii chiar mai avansate
„În general, stadiul lucrărilor este conform graficului proiectului, constructorii Magistralei 5 de metrou au reuşit peste vară să recupereze uşoara întârziere de o lună cauzată de greutăţile întâmpinate în identificarea arhitecturii unora dintre utilităţile care trebuie relocate. Lucrul la unele dintre staţii este chiar uşor mai avansat. Echipa de constructori este pregătită să recupereze eventualele întârzieri neprevăzute, dacă acestea vor apărea, astfel încât, până la sfârşitul acestui an, la toate cele 10 staţii să se finalizeze construcţia pereţilor mulaţi şi a planşeelor şi să se înceapă excavaţiile în interior şi realizarea tunelurilor de metrou”, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Ioan Ursu, responsabil tehnic cu execuţia pe întreg şantierul Magistrala 5, tronsonul Drumul Taberei – Eroilor.
În ceea ce priveşte stadiul în care se află lucrările la fiecare staţie, Ioan Ursu a precizat că la Eroilor s-au făcut împrejmuirile şi se lucrează la relocări de utilităţi.
La staţia Academia Militară, pereţii mulaţi sunt turnaţi complet, iar în 7-8 zile se termină executarea dopului de fund prin metoda jet grouting (tehnică folosită în construcţia fundaţiilor). De asemenea, s-a executat 70% din planşeul de acoperire, s-a început execuţia excavării sub planşeu în sistem top-down – tehnologie creată special pentru a nu exista niciun impact negativ asupra traficului, al trecătorilor sau al nivelului de poluare din zonă.
Potrivit specialistului, specificul acestei tehnologii constă în faptul că, mai întâi, are loc executarea pereţilor, apoi sunt construite incinta şi planşeul. Acesta va asigura continuitatea traficului la suprafaţă, astfel încât utilajele să poată săpa în subteran, fără ca lucrările să fie vizibile şi să afecteze populaţia.
La această staţie, săptămâna viitoare va fi turnat planşeul peste vestibul. În total, trebuie executate trei planşee şi, în câteva zile, se va ajunge deja la al doilea, posibil ca în septembrie să se ajungă la al treilea, astfel încât, în octombrie, este deja posibil să înceapă etapa de realizare a tunelurilor de metrou, mai devreme decât se preconiza.
Tunelurile de metrou vor fi executate în paralel, cu câte un scut Tunnel Boring Machine (TBM), utilaj care beneficiază de o tehnologie de tunelare bazată pe excavarea pământului prin presiune, ce permite lucrul în toate tipurile de soluri, menţinând neafectat nivelul de siguranţă chiar şi în cele mai dificile dintre acestea.
„Tunelul Canalului Mânecii – un tunel de 38 de kilometri săpat sub mare -, tronsoane din metroul londonez şi mare parte din tunelurile de metrou construite în ultimii 20 de ani la nivel mondial au fost realizate cu ajutorul acestei tehnologii. În prezent, se lucrează la definitivarea lucrărilor pentru asamblarea celor două scuturi, pentru care se fac reglajele de fineţe, conexiunile electrice şi hidraulice. Când vor intra sub pământ, acestea vor avea la pupitru câte doi operatori, care vor urmări ca parametrii în care este executat fiecare tunel să fie conform specificaţiilor”, a explicat Ioan Ursu.
La staţia Orizont, în prezent se fac devieri de reţele (termoficare, canalizare, electrice etc.) şi se execută pereţii mulaţi, care sunt finalizaţi în procent de 25%, în timp ce la staţia Favorit peste 60% din pereţii mulaţi sunt turnaţi. Conform estimărilor, la începutul lunii octombrie aceştia vor fi gata, astfel încât poată fi executate planşeele, iar la finele lui noiembrie să poată fi primite scuturile în staţie.
La staţia Tudor Vladimirescu, pereţii mulaţi sunt terminaţi, iar săptămâna viitoare va începe lucrul la planşeul de acoperire.
În cazul staţiei Parc Drumul Taberei se lucrează la pereţii mulaţi şi la relocări de utilităţi, iar la Romancierilor peste 70% din pereţii mulaţi sunt gata.
„Construcţia acestei staţii este mai lungă, deoarece aici vor fi stocate trenuri pe timp de noapte. Cu toate acestea, stadiul lucrărilor este conform proiectului”, a precizat Ursu.
La staţia şi depoul Valea Ialomiţei, incinta de pereţi mulaţi ai complexului este realizată în procent de 70% şi a început excavarea pentru realizarea primului planşeu. Încă se lucrează la devierea reţelelor electrice şi de termoficare.
În ceea ce priveşte staţia Valea Argeşului, în săptămâna în curs se va finaliza execuţia pereţilor mulaţi şi a început deja excavaţia pentru execuţia planşeului superior. Conform inginerului Ursu, lucrările la această staţie sunt foarte avansate faţă de momentul în care vor ajunge scuturile în dreptul lor.
„Staţia Râul Doamnei este o staţie de capăt a liniei de metrou, unde va fi realizat şi rebruşmentul. Aici, 35% din pereţii mulaţi sunt gata şi se lucrează concomitent cu deviere de reţele de utilităţi”, a încheiat Ioan Ursu.