Lucrările la podul peste Dunăre ar putea începe anul viitor
„Ne pregătim să dăm drumul la lucru cât mai repede posibil. Preconizăm ca anul viitor să înceapă lucrările propriu-zise la pod”, a afirmat Chiţescu.
Reprezentantul MFE a prezentat proiectul podului peste Dunăre şi a amintit etapele parcurse deja, recunoscând totodată faptul că în derularea proiectului există întârzieri.
„Este pentru prima dată când colegii şi partenerii noştri de la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au ales un drum nou. Ei nu au licitat la pachet proiectul tehnic, execuţia lucrării şi degrevare de sarcini a terenurilor şi au preferat să organizeze o altă licitaţie degrevare şi relocarea şi protejării reţele electrice şi telefonie. Ţinând cont de acest lucru, oarecum nou şi pentru noi, au apărut anumite întârzieri”, a menţionat directorul adjunct din MFE.
Printre cauzele întârzierilor se află atât lipsa specialiştilor necesari firmelor, cât şi lipsa ofertanţilor la licitaţiile repetate organizate de CNAIR, în contextul în care sumele pentru execuţia lucrărilor licitate au fost majorate de patru ori, potrivit sursei.
„Aplicaţia de finanţare este în curs de finalizare. Se lucrează şi pentru studiul de trafic. Noi estimăm că se va finaliza până la sfârşitul acestui an, iar până la finele celui de-al doilea trimestru al anului viitor vom avea şi aprobarea Comisiei Europene pentru aplicaţia de finanţare”, a mai spus Bogdan Chiţescu.
Potrivit sursei, podul peste Dunăre între judeţele Tulcea şi Brăila face parte dintr-un proiect amplu care va lega Constanţa de judeţele din Moldova, proiect care s-ar putea încheia în anul 2030.
Directorul adjunct Chiţescu a participat marţi la Tulcea la o conferinţă organizată Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru instrumentul financiar Investiţii Teritorial Integrate-Delta Dunării.
Podul peste Dunăre între judeţele Brăila şi Tulcea este unul din obiectivele anunţate de peste 20 de ani de autorităţile publice, pentru care s-au făcut mai multe studii de fezabilitate.
Contractul pentru execuţia investiţiei a fost semnat în martie 2018 şi are o valoare de 430 de milioane de euro, fără TVA, iar antreprenorul este Asocierea Astaldi SpA (Italia) – IHI Infrastructure Systems Co.Ltd (Japonia). Durata de realizare este de 48 de luni, din care 12 luni proiectarea şi 36 de luni execuţia, iar termenul de garanţie este de 10 ani.