Lucrările la proiectul de reabilitare a litoralului românesc din zona Constanţei vor fi încheiate în octombrie

Economica.net
30 09. 2015
maxresdefault_08361600

Proiectul ‘Protecţia şi reabilitarea părţii sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona Municipiului Constanţa’, în valoare totală de 170.450.084 euro, are o finanţare nerambursabilă de 85,49% prin Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, restul fiind asigurat de la bugetul de stat. Beneficiarul proiectului este Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral.

‘Proiectul a avut în vedere reabilitarea, reconstrucţia şi protecţia cu diguri de suprafaţă şi subacvatice a fâşiei litorale şi plajelor din zonele: Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru şi Tomis Sud şi Eforie Nord. Cele două companii constructoare (…) au anunţat că se integrează în parametrii de execuţie asumaţi în conformitate cu ultima extensie de termen, cea ce înseamnă că la sfârşitul lunii octombrie 2015 vor încheia lucrările pentru cele cinci perimetre’, a afirmat consultantul.

Potrivit beneficiarilor, lucrările de protecţie împotriva eroziunii costiere şi de extindere a plajelor turistice prin înnisipare au însumat peste 1 milion de metri cubi de piatră pentru construirea subpatului şi 12.000 de acropozi din beton, la cele 22 de diguri de protecţie submerse şi de suprafaţă cu lungimea totală de 12.800 de metri liniari şi, iar pentru extinderea plajelor cu câte 100 de metri de la linia apei, pe lungimea de peste 7,3 km de kilometri, cu aport de material sedimentar extras din Marea Neagră au fost dragaţi şi transportaţi la ţărm 3.477.442,47 mc de nisip, de la adâncimea de 25 de metri.

‘Scopul proiectului, care are o garanţie de execuţie de 50 de ani, este de a reduce eroziunea costieră în zonele cele mai expuse la risc ale coastei româneşti a Mării Negre, de a proteja valoarea mijloacelor fixe şi de a creşte siguranţa caselor şi rezidenţilor din zonă, beneficiarii finali considerându-se a fi cei peste 278.000 de locuitori din zona riverană, 50.000 de turişti şi alţi 122 de operatori economici, identificaţi’, a precizat Gheorghe Boeru.

La finalul conferinţei de presă, consultantul proiectului ‘Protecţia şi reabilitarea părţii sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona Municipiului Constanţa’ a anunţat că cea de a doua etapă a acestui proiect, ce are ca obiectiv extinderea lucrărilor şi amenajărilor de prevenire a eroziunii costiere şi reabilitare a plajelor, este în faza finală de întocmire a documentaţiei, cererea de finanţare urmând a fi trimisă la Uniunea Europeană până la sfârşitul lunii decembrie.

Viitorul proiect va include lucrări protecţie, consolidare şi reabilitare pe o lungime de 24 de kilometri, a liniei ţărmului, din zona Portului Bellona (Eforie Nord) până la satul pescăresc 2 mai. În cadrul viitorului proiect de mediu lăţimea plajelor va fi extinsă cu câte 150 de metri faţă de linia actuală a apei, a mai adăugat Gheorghe Boeru.