Reprezentanţii direcţiei de specialitate CFR SA care gestionează proiectele cu finanţare din fonduri europene au verificat în perioada 16-24 septembrie stadiul de execuţie a lucrărilor de reabilitare pe Coridorul IV pan-european.
„Discuţiile purtate între reprezentanţii companiei şi reprezentanţii firmelor contractante s-au axat pe insuficienta mobilizare a constructorilor pe anumite tronsoane, unde lucrările de reabilitare au evoluat într-un ritm scăzut faţă de situaţia raportată în ultimele două luni, şi pe încadrarea în graficul de execuţie, astfel încât termenul de finalizare prevăzut în contracte să fie respectat”, se arată într-un comunicat al administratorului reţelei feroviare publice.
Pentru intervalul septembrie – decembrie 2013, reprezentanţii CFR SA şi ai firmelor antreprenoare au semnat o minută, document prin care fiecare parte s-a angajat să ia măsuri pentru recuperarea întârzierilor înregistrate în graficul de execuţie a lucrărilor.
Verificările au vizat lucrările de reabilitare pe cinci tronsoane.
Astfel, pe tronsonul Frontieră – Curtici – Arad – km 614, atribuit asocierii Alstom Transport – Swietelsky Bau Gesell Sachaft – Astaldi – Euro Construct Trading 98 – Dafora, stadiul lucrărilor este de 33%. Contractul are o valoare de 248 milioane euro, fără TVA, şi a fost semnat în februarie 2012.
La secţiunea Simeria – Coşlariu, tronsonul Vinţu de Jos – Coşlariu, constructor LD Impresa Pizzarotti & C, lucrările au un grad de execuţie de 14,85%. Contractul se ridică la 176 milioane euro şi a fost semnat în decembrie 2011.
În cazul secţiunii Coşlariu – Sighişoara, tronsonul Coşlariu – Micăsasa, gestionat de asocierea Aktor – Arcada Company, stadiul fizic al lucrărilor este de 33,36%. Acordul în valoare de 172 milioane euro fără TVA a fost semnat în aprilie 2012.
Tronsoanele Micăsasa – Aţel şi Aţel – Sighişoara sunt realizate în proporţie de 12,7%, respectiv 17,15%, constructorul desemnat fiind FCC Construccion – Alpine Bau – Azvi – Straco.
Contractul pentru primul tronson a fost adjudecat iniţial de Impresa Pizzaroti & C. din Italia, dar lucrările au fost atribuite după finalizarea contestaţiilor asocierii FCC Construccion – Alpine Bau – Azvi – Straco, pentru 747,4 milioane de lei, fără TVA.
Acordul pentru modernizarea tronsonului Sighişoara – Aţel, semnat la începutul anului trecut, are o valoare de 208 milioane euro fără TVA.
Primele două tronsoane au ca termen de finalizare 2014, iar lucrările la celelalte trei trebuie să fie terminate în anul următor.
„Reprezentanţii companiei i-au asigurat pe constructori că vor menţine dialogul permanent cu diriginţii de şantier, însă verificarea pe teren a lucrărilor de reabilitare se va face periodic, iar firmele constructoare sunt obligate să se mobilizeze astfel încât desfăşurarea lucrărilor să respecte graficul de execuţie stabilit”, se mai arată în comunicatul CFR.
Compania CFR nu precizează motivele întârzierilor.