Lucrători extracomunitari: creşte numărul străinilor pentru care România e doar o haltă în călătoria lor spre ţările vestice
„Dacă ne referim strict la cetățenii intrați în România în scop de muncă, pe rețelele de socializare s-au format grupuri în funcție de naționalitatea acestora și acolo se postează anunțuri prin care sunt racolați de concetățeni, precum și filmulețe din camionele cu care sunt transportați, detalii referitoare la plată. Cu toate că noi nu suntem membrii ai spațiului Schengen, mulți oameni plătesc sume considerabile de bani pentru a ajunge acolo. Ne-am lovit de o situație în care un muncitor din Sri Lanka avea tatăl în Germania și atunci în foarte scurt timp de la sosirea in Romania, acesta a încercat să părăsească țara pentru că adevărata lui miză era de fapt reunirea cu tatăl”, atrage atenţia Corina Constantin, vicepreședintele Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă din România.
Dacă în cazul agențiilor de recrutare cu un istoric demonstrat, procentul muncitorilor extracomunitari care părăsesc fraudulos țara încă de la sosirea lor pe teritoriul României este unul relativ scăzut, problemele apar atunci când recrutarea este efectuată de companii al căror unic scop este acela de a intermedia astfel de practici ilegale.
„Recomandarea noastră ar fi ca înaintea acordării avizelor de muncă pentru cetățeni care provin din aceste țări, Inspectoratul General pentru Imigrări să efectueze cercetări suplimentare ale companiilor care solicită angajarea lor și să se asigure că firmele desfășoară efectiv activitatea pentru care solicită avizele de muncă și că au un istoric, precum și o cifră de afaceri care să justifice angajarea cetățenilor străini, în special atunci când o singură companie solicită un număr mare de angajați. Prin Ministerul Afacerilor Externe, statul român poate înăspri condițiile de acordare a vizei de muncă în România și în acest fel vor veni aici doar cei care intenționează într-adevăr să rămână și să lucreze în țara noastră”, a spus Corina Constantin.
În ultimul an de zile au fost depistați în zona de competenţă 4.966 cetăţeni străini în timp ce intrau în ţară prin trecere frauduloasă a frontierei în scop de migraţie ilegală. Totodată, pe sensul de ieşire din România au fost depistaţi 6.357 cetăţeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera în statele vecine, cei mai mulţi fiind depistaţi la graniţa cu Ungaria. Referitor la naţionalitatea persoanelor depistate în tentativă de trecere ilegală a frontierei, se constată că cei mai mulţi cetăţeni provin din următoarele ţări: Afganistan, Siria, Bangladesh, Irak, Turcia, Pakistan, India, Maroc, Algeria, Tunisia, potrivit datelor Centrului de Informare din cadrul Poliției de Frontieră Română, furnizate de Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă din România.