Lucrătorii din sectorul feroviar sunt împotriva liberalizării
‘Este în joc viitorul nostru. Liberalizarea a devenit o religie, ea face serviciile mai scumpe şi a distrus deja mii de locuri de muncă în UE’, a declarat Guy Grievelding, preşedintele diviziei feroviare a Federaţiei europene a muncitorilor din transporturi (ETF).
‘Parlamentul European nu trebuie să urmeze exemplul Marii Britanii care a înregistrat un eşec în privatizarea serviciului feroviar’, a apreciat belgianul Tony Fonteyne, mecanic de tren la Gand şi membru al sindicatului ACOD.
De asemenea, lucrătorii din sectorul feroviar se tem de o deteriorare a condiţiilor de muncă. ‘În Ungaria eram 150.000 de angajaţi în anii 60, iar astăzi suntem 40.000 care facem aceeaşi muncă. Ne temem că în anii următori lucrurile se vor înrăutăţi’, a declarat Mate Komiljovics, din partea sindicatului VKSZSZ, venit de la Budapesta cu mai mulţi colegi.
Eurodeputaţii ar urma să dezbată marţi, înainte de a vota miercuri, un vast proiect de reformă a sectorului feroviar pregătit de Comisia Europeană care vizează spargerea monopolurilor pentru a deschide serviciile de transport feroviar de călători în faţa concurenţei. Una din principalele măsuri din acest pachet legislativ vizează separarea totală a activităţilor de gestionare a infrastructurii feroviare de cele de exploatare, cum este cazul deja în Marea Britanie, însă compania germană Deutsche Bahn (DB) şi cea franceză SNCF se opun acestei propuneri. De asemenea, testul legislativ propune introducerea unui serviciu minimal pentru public în cazul în care angajaţii din sectorul feroviar intră în grevă.
Votul de miercuri din Parlamentul European nu va constitui decât prima etapă dintr-un proces prelungit, în condiţiile în care textul aprobat de legislativul european nu a fost încă aprobat de parlamentele statelor membre. În concluzie, actul legislativ va reveni în parlamentul european care va rezulta după alegerile parlamentare europene din luna mai.