Lucrezi într-o multinaţională? Află de ce e important să deţii acţiuni în companie

Motivarea angajaților prin includerea acțiunilor în pachete de beneficii a devenit o practică tot mai des întâlnită și în România. Cum pot fi fructificate aceste beneficii, dar și când este bine să  cumperi mai multe titluri emise de compania pentru care lucrezi îți explică brokerii Tradeville.
Economica.net - joi, 16 oct. 2014, 09:31
Lucrezi într-o multinaţională? Află de ce e important să deţii acţiuni în companie

Includerea acțiunilor în pachetele de beneficii ale angajaților este o practică des întâlnită în Statele Unite și Europa vestică. În România, această formulă de recompensare a fost adusă de companiile multinaționale, care sunt listate la bursa din ţara de origine și preluată ulterior de societățile românești tranzacționate la Bursa de Valori București. Un ultim exemplu în acest sens este oferit de către Unirea Shopping Center (simbol bursier SCDM), companie care deține două centre comerciale, în București și Brasov, și care va distribui angajaților acțiuni în valoare de 3,2 mil. euro.

Pentru companie, scopul alocării gratuite a acțiunilor îl constituie fidelizarea angajaților cheie pe perioada acordării bonusului, motivarea personalului pentru care este importantă participarea la profitul firmei și recunoașterea meritelor printr-o formă de parteneriat pe termen lung.

Pentru angajat este important să aibă acțiuni la compania în care activează pentru că, livrând performanță, va putea încasa recompense și din activitatea bursieră. Prețurile acțiunilor cotate vor fi primele care vor reacționa la îmbunătățirea rentabilităţii și a cadrului economic în care companiile evoluează. Prin urmare, oamenii care determină direct aceste performanțe sunt perfect poziționați pentru a beneficia suplimentar atât de rezultatul eforturilor, cât și de cunoştinţele pe care le dețin.

Exemplul pieţelor mature

Pe piețele mature, companiile sunt preocupate să acorde salariaților beneficii pe termen lung incluzându-le în planurile de bonusare pe minimum trei ani. Bonusul constă în acțiuni, obligațiuni sau opțiuni pe acțiuni/obligațiuni. De obicei, beneficiarii primesc o jumătate din acțiuni sau din opțiuni la semnarea contractului de muncă, iar restul se acordă doar în momentul în care s-au atins țintele stabilite de comun acord între angajat și companie.

Acordarea acțiunilor se poate face în mod direct și în condiții mai favorabile, de exemplu, sub prețul pieței, sau în mod indirect, prin oferirea de opțiuni de cumpărare a acțiunilor în anumite condiții de preț, moment al achiziției etc. În acest scop, compania fie transformă o parte din profitul anual obținut pentru a majora capitalul social, fie derulează un program de răscumpărare acțiuni din piață.

Cum să îţi optimizezi câştigurile

În primul rând, cel mai mare avantaj pe care îl au cei care lucrează în cadrul unei companii la care dețin acțiuni este faptul că au acces la informații. Cunoștințele dobândite în cadrul activității curente sunt mult prea utile pentru a nu fi folosite până la capăt. Mai mult, zi de zi, analiza KPI-urilor (indicatori de performanță) oferă noi indicii despre potențiale oportunități de investiții în domeniul propriu, pe lanțul de producție și în sectoare paralele.

Economia României este dominată de prezența multinaționalelor. Astfel că angajații responsabili de performanța multinaționalelor în România trebuie să își canalizeze resursele investiționale către bursele internaționale. Poate părea dificil să vinzi acțiunile primite de la companie sau să cumperi altele dacă lucrezi într-o multinațională listată la New York Stock Exchange sau Bursa din Paris.

Soluția este simplă. Nu este necesar să găsești o casă de brokeraj dincolo de hotare. Poți face asta și apelând la un broker român, care oferă acces la bursele din Zona euro, SUA sau Canada.
 
Află cum poți beneficia de o parte din profitul companiei pentru care lucrezide pe Tradeville

Te-ar mai putea interesa și
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit în momentul de faţă este aplicaţia unică a statului, a declarat,......
România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria
România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise ...