Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), nu se teme că ar putea fi demis în urma presiunilor brokerilor de la Bursă, care sunt şi acţionarii acesteia, aşa cum s-a mai întâmplat.
„Eu am două misiuni: să crească profitabilitatea Bursei de Valori Bucureşti, companie listată pe piaţa pe care o administrează şi poziţia pieţei de capital româneşti, în România şi în afara României, să se îmbunătăţească. În funcţie de aceste două criterii se poate măsura contribuţia mea la creşterea satisfacţiei acţionarilor BVB“, a declarat Ludwik Solobelwski.
Unii brokeri acţionari ai BVB ar putea fi nemulţumiţi de unele măsuri de însănătoşire a pieţei, care ar putea duce la creşterea cerinţelor de capital minim.
Sobolewski a menajat totuşi, susceptibilităţile brokerilor mici, chiar şi când a spus că pe piaţa românească comisioanele sunt mari. La fel când, referindu-se la modificarea cerinţelor de capital minim ale firmelor brokerilor, a spus că „aceia care nu au nimic de pierdut pot produce incidente de tipul Harinvest“.
În acelaşi sens, directorul general al BVB insistă de obicei că reformele de pe piaţă nu sunt măsuri singulare ci fac parte dintr-un program, pentru elaborarea căruia a convocat, într-un grup de lucru (task force), mai mulţi specialişti din mediul economic şi din cadrul autorităţilor.
„Cele opt principale bariere care stau în faţa dezvoltării Bursei şi a pieţei de capital din România vor face obiectul unei prezentări adresate primului ministru Ponta şi guvernatorului Isărescu, prin care le vom solicita sprijinul“, a mai declarat şeful Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
După ce grupul de lucru îşi va fi elaborat raportul, programul de măsuri de dezvoltare a pieţei va fi prezentat cel mai târziu la începutul lunii februarie
Cele opt obstacole au de a face cu regimul fiscal al investitorilor străini, cu simplificarea deschiderii de conturi, cu emisiunea de instrumente de debit (obligaţiuni), cu ofertele publice iniţiale, cu separarea platformelor de tranzacţionare de cele post – tranzacţionare, încurajarea operaţiunilor de vânzare în lipsă şi de împrumuturi de acţiuni.