Lucrul de acasă va rămâne o variantă îmbrățișată de angajați, fie integral, fie printr-un model mixt – studiu JLL

21 12. 2020
munca_de_acasa_05265500

Pandemia de COVID-19 a dat planurile tuturor peste cap, iar angajaţii care nu aveau neapărată nevoie de o prezenţă fizică la birou au continuat să lucreze de acasă. Şi se pare că lucrul integral de acasă este o variantă ideală pentru circa 26% dintre angajaţii bucureșteni, în timp ce dintre cei care ar dori un model hibrid dintre lucrul de acasă și lucrul de la birou, cei mai mulţi, respectiv 22,3% ar opta pentru 3 zile în afara biroului și 2 la birou.

Circa 10% ar prefera să lucreze patru zile pe săptămână de acasă, în timp ce 22,3% ar opta pentru trei zile lucrate de acasă, 20,1% pentru două zile de acasă și 12% pentru o zi de acasă.

Doar 7,6% dintre respondenți au declarat că ar prefera să lucreze numai de la birou. Restul de 2,6% au optat pentru alte variante.

Studiul mai arată că 53% dintre respondenți nu au lucrat deloc de acasă în ultima perioadă.

Cât de satisfăcătoare e munca de acasă 

Pentru o mare parte dintre angajaţii din Bucureşti, circa 40%, schimbarea biroului cu munca de acasă a fost un lucru foarte bun, iar peste 28% au afirmat că a fost bine. 

Pentru un procent de 15,6% munca de acasă a fost satisfăcătoare, în timp ce la polul opus, 7,8% dintre respondenți s-au declarat nesatisfăcuți de munca de acasă, iar 8% s-au declarat chiar frustrați din acest motiv.

”Este clar că lucrul de acasă va rămâne o variantă îmbrățișată de tot mai mulți angajatori și preferată de angajați, fie integral, fie printr-un model mixt. Această nouă realitate și-a pus deja amprenta și pe piața rezidențială, iar transformările de pe acest segment vor continua și în perioada următoare. Vedem deja o creștere a cererii pentru locuințe mai mari și de asemenea pentru case în afara orașului. Odată cu continuarea acestui trend, credem că va continua să câștige teren și piața închirierilor în contextul în care cel mai mare accent acum se pune pe flexibilitate și mobilitate”, spune Andreea Hamza, senior director Living Department JLL România.

Aproximativ 70% dintre respondenți lucrează în sistemul privat, iar 30% în sistemul public. Cei mai mulți respondenți (11,6%) lucrează în sectorul de IT&C, urmat de retail/comerț, cu 8,5%, sănătate și asistență socială, respectiv servicii profesionale, ambele cu câte 8,3%.