„Ne putem permite patru ani şi în opoziţie, nu e nicio problemă. Şi în opoziţie există viaţă şi va exista şi după 2012. Noi am mai stat în opoziţie opt ani, între 1990 şi 1997 şi apoi încă un an în 2009 (…) Şi vă pot spune că atât în opoziţie, cât şi la guvernare există viaţă, dar viaţa e mai uşoară în opoziţie”, a afirmat Kelemen.
Liderul UDMR a adăugat că lui i-a plăcut în 2009, când putea să facă declaraţii dure la adresa celor de la guvernare.
„Mie mi-a plăcut enorm de mult în 2009, puteam să fac declaraţii foarte dure la adresa celor care guvernau atunci şi mă simţeam foarte bine, atât în Parlament, cât şi în spaţiul public, oriunde mă duceam. N-ai nicio responsabilitate, deci nu contează când te trezeşti, la ora 3 după-masă sau dimineaţa la 6, responsabilitate nu ai, poţi să faci declaraţii oricât de dure vrei şi nimeni nu te întreabă dacă există vreun suport, o bază reală pentru ceea ce promiţi … Şi nici de rezultate nu trebuie să dai socoteală”, a declarat Kelemen Hunor.
De asemenea, întrebat care sunt beneficiile pe care UDMR le-a adus societăţii româneşti, Kelemen Hunor a menţionat, printre altele, că Uniunea a avut un rol important în menţinerea stabilităţii politice în perioada intrării României în NATO şi în Uniunea Europeană, subliniind că reprezentanţii formaţiunii au fost consecvenţi, din acest punct de vedere, încă din 1990.
Totodată, Kelemen a subliniat că UDMR a contribuit la menţinerea echilibrului interetnic pe calea dialogului, dar şi la redobândirea drepturilor de proprietate asupra terenurilor şi imobilelor confiscate de comunişti.
Nu în ultimul rând, a spus el, UDMR a jucat un rol important în dobândirea unor drepturi pentru comunitatea maghiară, precum cele lingvistice, dar şi în susţinerea dezvoltării infrastructurii în judeţele din secuime, precum şi în alte zone din Transilvania.