Lukoil a renunţat la negocierile cu Rosneft privind exploatarea în comun a unor zăcăminte
‘Discuţiile au fost oprite, deoarece cele două părţi nu au găsit beneficii reciproce în proiecte’, a afirmat Alekperov.
În mai 2012, Lukoil, cea mai mare companie petrolieră privată din Rusia, şi Rosneft au înfiinţat un grup de lucru pentru a analiza fezabilitatea unor proiecte comune de prospecţiuni geologice la depozitele din largul mării. Lukoil era interesat de zăcămintele Rosneft de la Marea Barenţ şi din Marea Neagră.
Conform legislaţiei din Rusia, numai companiile ruseşti în care statul deţine o participaţie de peste 50% şi nu au mai puţin de 5 ani experienţă în explorări offshore au permisiunea de a explora platoul continental rusesc. În prezent, numai Rosneft şi Gazprom îndeplinesc aceste cerinţe şi pot implica alte companii în explorări, prin înfiinţarea unor societăţi mixte.
În iunie, Rosneft a semnat câteva acorduri cu grupul italian Eni şi compania norvegiană Statoil pentru a forma societăţi mixte, în vederea exploatării proiectelor offshore în Marea Neagră şi Marea Barenţ. Companiile străine vor deţine câte o participaţie de 33,4% în compania mixtă înfiinţată cu Rosneft şi vor finanţa prospecţiunile geologice la depozitele din largul mării. Investiţia în proiectul Rosneft-Eni se va ridica la 120 miliarde de dolari, iar investiţia în proiectul Rosneft-Statoil va ajunge la 100 miliarde de euro.
Vagit Alikperov a adăugat că Lukoil a suspendat şi planurile de listare la bursa de la Hong Kong. ‘În prezent, situaţia financiară a companiei este stabilă. Am amânat examinarea acestei probleme (planurile de listare la bursa de la Hong Kong), a anunţat şeful Lukoil, adăugând că nici anul viitor nu se are în vedere o astfel de operaţiune.
În prezent acţiunile Lukoil se tranzacţionează în principal la bursa de la Moscova, dar şi la bursele de la Londra şi New York, capitalizarea de piaţă combinată a grupului ridicându-se la aproximativ 44 miliarde de dolari.
Lukoil a anunţat recent că intenţionează să investească aproximativ 1,5 miliarde de dolari pentru extracţia de petrol în România. Investiţiile în prospecţiuni geologice, căutare şi confirmarea de rezerve ar urma să se ridice la 400 milioane de dolari în următorii trei ani.
Înfiinţată în anul 1998, compania Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din România. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.