‘Schimbul de ţiţei’ prevede livrarea de ţiţei iranian în schimbul produselor rafinate trimise la Teheran, a declarat Vladimir Nekrasov pentru publicaţia rusă Kommersant.
Dacă discuţiile se vor finaliza cu succes, schimbul ar putea începe chiar din acest an. Din cauza majorării accizelor la produsele petroliere în Rusia, Lukoil şi alte companii ruse obţin un profit mai redus din rafinarea ţiţeiului, se arată în Kommersant.
În Bulgaria, Lukoil deţine rafinăria din Burgas, care are o capacitate de producţie de 9,8 tone pe zi în timp rafinăria Petrotel de la Ploieşti procesează anual 2,4 milioane de tone de benzină şi motorina.
În 25 ianuarie, grupul rus Lukoil a semnat un acord cu autorităţile de la Teheran pentru două proiecte de explorare în sud-vestul Iranului.
Hormoz Qalavand, director al diviziei de explorare la National Iranian Oil Company, a afirmat că valoarea contractului se ridică la aproximativ şase milioane de dolari, iar Lukoil a început deja să lucreze la cele două proiecte.
În 17 ianuarie, comunitatea internaţională a ridicat toate sancţiunile legate de programul nuclear al Teheranului, în conformitate cu acordul nuclear încheiat pe 14 iulie 2015.
Iranul are cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume şi este pe locul patru în privinţa rezervelor de ţiţei.