Lukoil dezvoltă producția de hidrogen verde la rafinăria Petrotel din Ploiești, împreună cu Rosatom

23 12. 2021
petrotel_10188100

Părțile intenționează să studieze posibilitățile de realizare a producției de hidrogen „verde” la rafinăria PETROTEL-LUKOIL SA, a cărei utilizare va duce la scăderea emisiilor de CO2, precum și obținerea finanțării pentru proiecte la nivel național și european, se arată în comunicat

«Împreună cu partenerul nostru Rosatom, vom evalua perspectivele de trecere a rafinăriei către una dintre cele mai ecologice tehnologii de producere a hidrogenului, a cărei utilizare duce la o reducere semnificativă a carbonului rezultat din prelucrarea titeiului in rafinărie. Acest lucru ne va permite în viitor să înlocuim întregul volumul de producție de hidrogen obținut prin metoda tradițională de conversie cu abur a metanului cu metoda „verde”, pentru care se va utiliza electroliza în simbioză cu sursele regenerabile de energie”, a spus vicepresedintele pentru prelucrare titei, petrochimie, prelucrare gaze al Lukoil, Rustem Ghimaletdinov.

„Rosatom acționează ca investitor, dezvoltator și partener tehnologic în dezvoltarea proiectelor de hidrogen pe piețele din Rusia si strainatate. Astăzi suntem încântați să colaboram cu compania Lukoil în obtinerea de hidrogen cu emisii scăzute de carbon, la cheie. Studiem deja posibilitatea organizării producției de hidrogen în rafinăria din România cu utilizarea electrolizoarelor cu o capacitate de circa 10.000 mc/h”, a declarat președintele Rosatom Overseas, Evgeny Pakermanov.

„Proiectele in domeniul obtinerii hidrogenului “verde” au un potențial semnificativ pentru decarbonizarea rafinariilor și aduc o contribuție semnificativă la sarcina globală de reducere a emisiilor de dioxid de carbon”, se arată în comunicat.

Rosatom Overseas este o divizie a Rosatom, compania de stat a Rusiei care dezvoltă în principal proiecte din sectorul energiei nucleare.

Rafinăria Petrotel are o capacitate de 2,4 milioane de tone pe an și este a treia unitate de profil din România, după Petromidia și Petrobrazi. Lângă rafinărie, Lukoil a mai dezvoltat un parc fotovoltaic de circa 9 MW.