Lukoil opreşte investiţiile în regenerabile din România şi Bulgaria

Economica.net
11 03. 2014
lukoil_ro5_big_40243600

Cu toate acestea, Lukoil se aşteaptă să încheie în luna mai acordurile de finanţare pentru cele două proiecte pe care le dezvoltă în prezent în România.

‘Compania a decis să-şi oprească investiţiile pe termen lung în proiectele regenerabile din Europa de Est’, a declarat marţi directorul general adjunct de la Lukoil-Ecoenergo, Maxim Karnaukhov. ‘Din păcate, în prezent, schemele de suport pentru energiile regenerabile sunt revizuite în unele ţări, ceea ce afectează mediul de investiţii’, a mai spus Karnaukhov.

O serie de ţări din Europa de Est precum România şi Bulgaria au început să reducă subvenţiile acordate pentru energiile regenerabile în ideea de a diminua facturile la energia electrică plătite de consumatori.

Maxim Karnaukhov a mai spus că Lukoil-Ecoenergo ar putea demara la începutul anului următor un proiect pilot privind un parc eolian cu o capacitate de 10 megawaţi în regiunea Kaliningrad, dacă Rusia va relaxa restricţiile privind achiziţionarea de echipamente de la furnizorii locali. ‘În Kaliningrad există o oportunitate de a dezvolta energia eoliană. Regiunea este izolată iar logistica pentru tranzitul energiei tradiţionale este dificilă’, a precizat Karnaukhov.

În România, la jumătatea anului trecut, Guvernul de la Bucureşti a decis să reducă ajutoarele acordate pentru energiile regenerabile. Conform actului normativ, recuperarea certificatelor verzi se va face începând cu 31 martie 2017 pentru centralele hidro şi solare, respectiv începând cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene. În reacţie, grupul ceh de utilităţi CEZ a depus o plângere la Comisia Europeană cu privire la decizia României de a amâna acordarea unor certificate verzi, măsură care ar putea costa compania cehă până la 66 milioane euro pe an.

În schimb, la începutul acestui an, LUKERG Renew, o asociere între Lukoil Econergo şi compania italiană ERG Renew, a anunţat că a finalizat construcţia şi punerea în funcţiune a parcului de centrale eoliene Topolog-Dorobanţu, din judeţul Tulcea. Graţie noului parc, Lukoil Econergo îşi creşte prezenţa pe piaţa energiei eoliene din România, unde se situează printre cei mai importanţi operatori, cu o capacitate instalată de 150 megawaţi.