‘Cu greu se mai găsesc zăcăminte de ţiţei, mai ales în regiunile unde ne desfăşurăm activitatea în mod tradiţional, cum ar fi Nenets. Ar avea sens concentrarea eforturilor pe gaze. Mai mult, rezervele de ţiţei sunt limitate’, a declarat pentru ziarul rus o sursă care a dorit să-şi păstreze anonimatul.
Gazprom şi Lukoil au semnat, săptămâna trecută, un parteneriat strategic pentru perioada 2014 – 2024, prin care vor explora împreună zăcăminte de pe platforma continentală a Rusiei, din Marea Caspică, estul Siberiei şi Orientul Îndepărtat.
Companiile vor studia oportunităţile în privinţa gazelor naturale, care ar putea fi exportate către China şi alte state din regiunea Asia-Pacific.
Gigantul petrolier francez Total şi grupul energetic rus Lukoil au anunţat, vineri, înfiinţarea unei societăţi mixte care va explora din 2015 zăcământul de şisturi bituminoase Bazhenov (Rusia), după efectuarea unor studii seismice în acest an.
Departamentul Energiei din SUA estimează că posibilele resurse de şisturi bituminoase ale Rusiei se ridică la 75 miliarde de barili, depăşindu-le cu mult pe cele deţinute de Statele Unite (peste 58 miliarde de barili), în prezent liderul mondial în producţia de şisturi bituminoase.
Analiştii de la Merrill Lynch susţin că zăcământul de la Bazhenov ar putea pompa 500.000 de barili pe zi – aproximativ 5% din producţia curentă a Rusiei – şi ar putea aduce guvernului şapte miliarde de dolari în venituri fiscale anuale.
Cele mai multe dintre marile companii petroliere din Rusia – cum ar fi Lukoil, Rosneft şi Gazprom Neft – deţin terenuri pe Bazhenov şi au lansat proiecte pentru a începe exploatarea resurselor acestui zăcământ.
Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din România. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.