Compania își vinde participația majoritară la Lukoil Neftohim Burgas, o rafinărie marede pe coasta Mării Negre, a declarat grupul într-o scrisoare către biroul președintelui rus Vladimir Putin, văzută de Financial Times.
Putin trebuie să aprobe tranzacția.
Lukoil a ales drept cumpărător preferat un consorțiu format din Oryx Global, controlat de omul de afaceri qatarez Ghanim Bin Saad Al Saad, și casa de comerț cu mărfuri DL Hudson, cu sediul la Londra, și a declarat că dorește să încheie tranzacția înainte de sfârșitul anului.
Oryx a refuzat să comenteze iar DL Hudson nu a răspuns la solicitările de comentarii.
O interdicție la nivelul UE privind importurile de petrol rusesc, ca urmare a invaziei la scară largă a Moscovei în Ucraina în 2022, a îngreunat tot mai mult activitatea Lukoil în Bulgaria, scrie FT.
Membră a UE și a NATO, Bulgaria a exercitat, de asemenea, presiuni asupra Lukoil pentru a se retrage din țară. Anul trecut, a impus companiei o taxă de 60 % pe profit în încercarea de a-i forța pe proprietarii acesteia să plece. De asemenea, a interzis exportul de produse rafinate din țiței rusesc de la Lukoil Neftohim Burgas.
Bulgaria, care era prietenoasă cu Rusia înainte de invazie, a livrat Kievului muniții și arme esențiale și chiar motorină de la rafinăria Lukoil în prima parte a războiului. Relațiile dintre cele două țări s-au tensionat și mai mult după acuzațiile că rușii au încercat să saboteze instalațiile bulgare de producție de armament, mai scriu cei de la FT.
Emilian Gebrev, a cărui companie Emco este cel mai mare producător bulgar de gloanțe și obuze de tancuri de standard sovietic expediate către Kiev, a declarat pentru FT anul trecut că sabotorii ruși au vizat în mod activ fabricile și depozitele sale.
Unii comentatori spun că bulgarii ar fi trebuit să exercite mai multă presiune asupra Lukoil pentru a ieși mai devreme din afacerea din Bulgaria din cauza riscurilor de securitate.
Ruslan Stefanov, director de programe al Centrului pentru Studiul Democrației, un think-tank cu sediul la Sofia, a declarat: „Acesta este în mod clar cel mai grav risc de securitate economică din Europa și NATO. „Ce s-ar întâmpla dacă EDF în Franța, Eni în Italia sau BP în Marea Britanie ar fi deținute de ruși? Ar mai fi fost nevoie de 1.000 de zile de bombardament asupra Ucrainei pentru a acționa?”
Potrivit FT, lista finală cu firme cu care Lukoil ar discuta vânzarea include Socar, compania energetică de stat din Azerbaidjan, KazMunayGas, grupul energetic de stat din Kazahstan, și grupul petrolier turc Opet, potrivit scrisorii trimise biroului lui Putin.
Socar, KazMunayGas și Opet nu au răspuns la solicitările de comentarii.
În total, cel puțin șase grupuri și-au exprimat interesul de a cumpăra compania, potrivit a două persoane familiarizate cu această chestiune, mai scrie FT.
Amintim că Lukoil este prezentă și în România, cu a treia rafinărie ca mărime din țară, Petrotel Ploiești, și o rețea de peste 300 de stații de distribuție a carburanților.