‘Astăzi suntem încrezători că avem bani să finanţăm acest proiect. Este o decizie asumată că acest proiect este principalul proiect de dezvoltare al Nuclearelectrica, există şi o aprobare a acţionarilor din 2014. Valoarea acestui proiect este de 1,2 – 1,5 miliarde de euro. Dacă mergem pe o structură de finanţare clasică, 30% equity – 70% fonduri atrase, înseamnă că finanţarea Nuclearelectrica ar fi undeva la 300 – 400 de milioane de euro, depinde de cum va evolua piaţa, iar restul de la bănci’, a spus Lulache.
Potrivit acesteia, riscul vine din intenţiile acţionarilor de a distribui drept dividende rezervele companiei.
‘De exemplu, a fost propunerea Fondului Proprietatea de distribuire a rezervelor. Cu bucurie, nu a fost aprobată, dar există în continuare acest risc. Noi ne-am exprimat public poziţia cu privire la impactul unei astfel de decizii şi îmi place să cred că decidenţii iau în analiză şi punctul de vedere al companiei atunci când iau astfel de decizii’, a mai spus oficialul Nuclearelectrica.
Lulache a adăugat că retehnologizarea unităţii 1 trebuie în mod normal finalizată până în 2025-2026.
‘Standardele din industrie ne spun că acest proces seamănă aproape cu un proces de construcţie a unui reactor nou. Am început acest proiect în 2014 şi încă lucrăm la studiile tehnice. Această retehnologizare înseamnă înlocuirea unor echipamente din reactor în funcţie de un diagnostic dat de specialişti. Pentru a spune ce trebuie să facem, când şi la ce dimensiune, trebuie ca fiecare componentă a acelui colos să fie diagnosticată. Aceste studii tehnice au început în 2014 şi probabil vor putea fi finalizate în 2018, când vom avea oprirea planificată a unităţii 1 şi vom putea face anumite teste’, a precizat Lulache, în cadrul unei conferinţe organizate de InvestEnergy.
Ea a apreciat că proiectul se află în calendar. ‘Investiţia este majoră, este la limita suportabilităţii noastre financiare în condiţiile date, ţinând cont de rezervele noastre. În continuare acumulăm rezerve ca să putem să facem acest proiect, în paralel cu pregătirea lui’, a adăugat şeful producătorului de energie.
Potrivit acesteia, compania continuă şi proiectul reactoarelor 3 şi 4.
‘Vrem să facem şi unităţile 3 şi 4, care sunt absolut necesare pentru dezvoltarea economică a României, pentru menţinerea capabilităţilor României în sectorul nuclear, unde suntem una dintre cele mai bune centrale din lume, suntem pe locul unu în lume la factorul de capacitate. Acesta nu este un proiect exclusiv al Nuclearelectrica, este un proiect al României, ce cu siguranţă depăşeşte posibilităţile noastre. Rolul statului este definitoriu şi mă bucură afirmaţiile tuturor autorităţilor statului că în continuare acest proiect este unul important şi strategic pentru România’, a mai susţinut Lulache.
Ultimul studiu de fezabilitate, realizat în 2012, prevedea un necesar de investiţii de 6,5 miliarde de euro pentru reactoarelor 3 şi 4, însă Lulache a precizat că viitoarea companie de proiect va actualiza studiul de fezabilitate.