„Lumea e în război”. Cel mai mare număr de conflicte armate, la nivel mondial, după 1946 – studiu

În 2023, la nivel mondial s-a înregistrat cel mai mare număr de conflicte armate după 1946, chiar dacă, paradoxal, numărul ţărilor aflate în conflict este în scădere, potrivit unui studiu norvegian publicat luni, relatează AFP.
AGERPRES - lun, 10 iun. 2024, 13:07

Anul trecut, la nivel mondial s-au înregistrat 59 de conflicte, aproape jumătate dintre ele (28) în Africa, potrivit raportului Institutului de Cercetare pentru Pace din Oslo (Prio), .

După Africa, regiunile lumii cele mai afectate de conflicte armate au fost Asia (17), Orientul Mijlociu (10), Europa (3) şi America (1).

Cu toate acestea, numărul ţărilor aflate în conflict a scăzut, de la 39 în 2022 la 34 în 2023. Numărul deceselor în luptă s-a redus şi el la jumătate (în jur de 122.000), potrivit datelor colectate de Universitatea suedeză Uppsala de la organizaţii internaţionale şi ONG-uri.

Pe fondul invaziei ruse în Ucraina şi a conflictului în desfăşurare din Gaza dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, această cifră rămâne în continuare a treia cea mai mare din 1989.

„Violenţa la nivel global nu a fost niciodată la un nivel atât de ridicat de la sfârşitul Războiului Rece”, a declarat Siri Aas Rustad, cercetătoare în cadrul Prio şi autor principal al raportului care observa tendinţele în perioada 1946-2023.

„Cifrele sugerează că imaginea de ansamblu a conflictului a devenit din ce în ce mai complexă, cu un număr mai mare de combatanţi activi pe teritoriul aceleiaşi ţări”, a subliniat ea.

Potrivit Prio, creşterea numărului de conflicte are loc ca urmare a prezenţei grupării jihadiste Statul Islamic care s-a răspândit în Asia, Africa şi Orientul Mijlociu, precum şi a implicării unui număr tot mai mare de actori neguvernamentali, precum jihadiştii din Jama’at Nusrat al-Islam Wal-Muslimin (JNIM).

„Această evoluţie face din ce în ce mai dificil ca actori precum grupurile umanitare şi organizaţiile societăţii civile să manevreze (…) şi să îmbunătăţească viaţa oamenilor”, a mai spus Rustad.

Dacă numărul morţilor în luptă a scăzut anul trecut, numărul total din ultimii trei ani este cel mai mare înregistrat în ultimii 30 de ani.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...