Obiectivul implică o creştere a capacităţii instalate de energie regenerabilă la cel puţin 11.000 gigawaţi (GW) până la finalul deceniului, comparativ cu 4.209 GW în 2023. Foarte puţine ţări – doar 14 din totalul de 194 – au inclus obiective specifice pentru capacitatea de energie regenerabilă totală din 2030 în angajamentele lor conform Acordului de la Paris privind schimbările climatice, numite contribuţii determinate la nivel naţional (NDCs), scrie Agerpres.
Angajamentele oficiale din actualele NDCs se ridică la 1.300 GW – doar 12% din ceea ce este necesar pentru îndeplinirea obiectivului de a tripla capacitatea de energie regenerabilă, stabilit în Dubai, a precizat IEA.
Obiectivele interne ale guvernelor din aproape 150 de state merg dincolo de angajamentele NDCs, corespunzând unei capacităţii instalate de energie regenerabilă de aproape 8.000 GW până în 2030.
Aceasta înseamnă că, dacă ţările vor include toate politicile lor existente, planurile şi estimările în angajamentele NDCs care vor fi prezentate anul viitor, aceste date vor reflecta 70% din ceea ce este necesar până în 2030 pentru a se ajunge la ţinta de triplare, dar omenirea încă va fi cu 30% departe de obiectiv.
O reuniune ONU privind clima are loc în perioada 3-13 iunie la Bonn, Germania, pentru a discuta noi planuri, inclusiv finanţarea proiectelor de climă.
„Acest raport demonstrează că ţinta de triplare este ambiţioasă, dar poate fi realizată doar dacă Guvernele transformă rapid promisiunile în planuri de acţiune”, a afirmat directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei.