Lumea se pregăteşte să intre în 2013. Ce pregătiri se fac de Revelion

Economica.net
31 12. 2012
revelion_32006400

Profeţiile cu privire la o apocalipsă în 2012 nu s-au împlinit, lumea putând să continue să trăiască după calendarul gregorian, adoptat de o majoritate a ţărilor din lume în secolul XX.

În schimb se poate vorbi despre o adevărată apocalipsă în Siria, unde toate încercările de mediere au eşuat, iar violenţele între rebeli şi forţele loiale regimului s-au soldat cu peste 45.000 de morţi în 21 de luni de conflict, potrivit unui ONG.

Emisarul internaţional Lakhdar Brahimi a anunţat duminică un plan susceptibil să fie acceptat de către comunitatea internaţională, menit să pună capăt conflictului armat, însă, pe teren, armata intensifică operaţiunile, iar peste 100 de persoane sunt ucise zilnic.

Myanmarul budist, în care se află în curs un curent favorabil unei tranziţii democratice, va sărbători, pentru prima dată după decenii de izolare, Revelionul împreună cu restul lumii, printr-un spectacol pirotehnic prevăzut la Rangoon, la care sunt aşteptate să participe aproximativ 50.000 de persoane.

Noua Caledonie este, însă, îngrijorată odată cu apropierea unui ciclon, Freda, care se afla luni la aproximativ 450 de kilometri nord-vest de uscat, însoţit de ploi puternice şi rafale de vânt de aproximativ 175 de kilometri, şi care în centrul său prezintă rafale de până la 240 de kilometri pe oră, potrivit Météo France.

Peste 1,5 milioane de persoane urmează să asiste la un foc de artificii deasupra Golfului Sydney, care va lumina faimoasa sa Operă. Show-ul a fost creat pe muzica cânăreţei pop Kylie Minogue.

„Evenimentele organizate de Anul Nou la Sydney sunt cunoscute în lumea întreagă şi sunt văzute de peste un miliard de persoane, nu doar pentru că este primul mare spectacol din 2013, ci pentru că este cel mai frumos”, a declarat Clover Moore, primarul oraşului.

În Japonia, familiile profită în mod tradiţional de aceste câteva zile pentru a vizita temple, după care se instalează acasă în faţa televizorului pentru a se uita la emisiunea de la sfârşitul anului „Kohaku Uta Gassen”, urmărită de aproximativ 40% dintre japonezi.

În Filipine, unde, ca de obicei, frenezia petardelor s-a soldat cu zeci de răniţi, sărbătoarea este plasată sub semnul taifunului Bopha, care s-a soldat cu peste 1.000 de morţi, la începutul lui decembrie, pe Insula Mindanao (sud).

În India, armata a anunţat anularea tuturor manifestaţiilor legate de Anul Nou, din cauza undei de şoc provocate de violarea în grup a unei tinere studente, care a murit din cauza rănilor suferite, un ultim exemplu al violenţelor la care sunt supuse femeile în această ţară.

Trecerea în Noul An în Timorul de Est, o ţară marcată de o tranziţie sângeroasă către democraţie, are loc în contextul în care, după zece ani de la independenţă, forţa internaţională ONU se retrage în mod oficial luni din acest „confetti” din Pacific.

La Dubai, focuri imense de artificii vor lumina cele 200 de etaje ale Burj Khalifa, cel mai înalt turn din lume, pe fondul muzicii simfonice cântate în direct de Orchestra Filarmonică din Praga.

Festivităţile europene încep în Rusia, cu un foc de artificii în Piaţa Roşie din Moscova, şi continuă până deasupra Tamisei, la Londra, după cele 12 sunete ale Big Ben care vor anunţa miezul nopţii, trecând prin numeroasele capitale europene, de la Stockholm şi până Lisabona.

Europa poate răsufla un pic la sfârşitul acestui an, mulţumită creşterii ratingului datoriei Greciei de către agenţia de evaluare financiară Standard and Poor’s, chiar dacă nu totul este în regulă.

Bătrânul continent urmăreşte negocierile de ultim moment asupra bugetului american, prevăzute luni la Washington între democraţi şi republicani, în lipsa unui acord urmând să fie impusă o cură de austeritate care riscă să arunce în recesiune cea mai importantă economie la nivel mondial.

La Paris nu este prevăzut un foc de artificii, unde zeci de mii de persoane, inclusiv numeroşi sunt turişti, sunt aşteptate ca în fiecare an pe Champs-Elysées şi la poalele Turnului Eiffel, pentru a marca trecerea în 2013.

În Franţa, unde Revelionul este în mod tradiţional marcat prin incendierea de maşini, Ministerul de Interne va mobiliza aproximativ 53.000 de poliţişti şi jandarmi pentru asigurarea securităţii, în special pe drumuri. Ministrul Manuel Valls a promis să comunice numărul vehiculelor incendiate, o practică abandonată începând din 2010, de către predecesorii săi de dreapta.

Departe de Hexagon, militarii francezi din Afganistan vor petrece Revelionul în compania ministrului francez al Apărării Jean-Yves Le Drian, sosit luni în tabăra militară Warehouse, la Kabul, după mai bine de o lună de la retragerea ultimelor trupe franceze de luptă. Franţa mai are doar aproximativ 1.500 de militari în această ţară, logisticieni şi formatori.

La aproximativ 9.000 de kilometri depărtare, Dakarul urmează să îşi ofere „cel mai mare foc de artificii” din istoria sa, în timpul unui „spectacol piro-muzical” care va fi lansat de la bordul a patru barje instalate în Oceanul Atlantic, la aproximativ 300 de metri de capitala senegaleză.

De cealaltă parte a Atlanticului, sute de mii de persoane sunt aşteptate în Times Square, la New York, să asiste la o tradiţie care durează de peste un secol, şi anume coborârea timp de 60 de secunde, până la miezul nopţii, a unei sfere de cristal multicolore, pe un pilon.

Show-ul va fi animat de cântăreţi de succes din acest an, între care Taylor Swift, Carly Rae Jepsen şi „inevitabilul” cântăreţ sud-coreean Psy, al cărui hit „Gangnam Style” a depăşit pragul de un miliard de vizionări pe YouTube, un record istoric.

La Rio de Janeiro, un foc de artificii de 16 minute va fi vizibil de pe plaja de la Copacabana. Dar, la Caracas, locuitorii vor fi privaţi de un concert tradiţional de sfârşit de an, în Piaţa Bolivar, din cauza ultimelor veşti îngrijorătoare despre starea de sănătate a preşedintelui Hugo Chavez, în urma unei a patra operaţii de cancer la un spital din Havana.