Cererea pentru celule de baterii litiu-ion creşte rapid, pe măsură ce constructorii de automobile îşi electrifică modelele şi firmele de utilităţi instalează mari parcuri de baterii pentru a stabiliza reţeaua energetică. Însă producătorii au anunţat atât de multe noi fabrici de producţie a bateriilor încât capacităţile de producţie vor depăşi cererea pentru restul acestui deceniu, susţin analiştii de la BNEF.
Conform celor mai recente prognoze ale BNEF, la finele lui 2025, industria globală de producţie a bateriilor litiu-ion va produce de cinci ori mai multe celule decât lumea va avea nevoie în acel an, scrie Agerpres.
„Asta este o veste bună pentru producătorii de automobile şi cumpărătorii de automobile electrice, dar înseamnă şi o perioadă dificilă în viitor pentru noii veniţi în industria bateriilor”, susţin autorii raportului.
Problema supraofertei va fi cea mai gravă în China, unde capacităţile de producţie vor depăşi cererea anuală de baterii litiu-ion cu cel puţin 400% pentru restul acestui deceniu. Va fi o problemă şi în SUA, unde preşedintele Joe Biden a făcut din producţia locală de baterii una din priorităţile sale industriale. În încercarea de a-i atrage pe producătorii de baterii, administraţia de la Washington a oferit anul trecut un împrumut de 9,2 miliarde de dolari grupului Ford Motor Co. pentru ca acesta să îşi construiască trei fabrici de baterii.
O problemă de supracapacităţi de producţie a bateriilor se prefigurează şi în Europa, dar cu toate acestea guvernele din regiune cer mai multe fabrici. Producătorul suedez de baterii Nortvolt AB a început construcţia unei uzine în Germania, însă ministrul german al Economiei, Robert Habeck, face deja lobby pe lângă compania suedeză să înceapă să construiască o nouă fabrică.
Unele uzine de baterii care sunt planificate la nivel mondial ar putea fi amânate sau anulate din cauza supracapacităţilor de producţie, susţine Yayoi Sekine, analist la BNEF. De exemplu, Ford şi-a revizuit planurile privind producţia de vehicule electrice, motivul avansat fiind războiul preţurilor pentru autoturismele şi camionetele care funcţionează pe baterii.
„Asta va fi o problemă peste tot, inclusiv în SUA”, susţine Yayoi Sekine.
În acelaşi timp, tehnologia care stă la baza producţiei de baterii se schimbă. Raportul analiştilor de la BNEF arată că bateriile de tip litiu-fier-fosfat devin din ce în ce mai populare pentru automobilele electrice, în special în rândul constructorilor chinezi. Materialele care compun aceste baterii sunt mai ieftine decât celulele tipice de baterii litiu-ion care utilizează nichel, mangan şi cobalt, iar tranziţia la bateriile de tip litiu-fier-fosfat ar putea duce la diminuarea semnificativă a cererii viitoare pentru nichel, mangan şi cobalt. În aceste condiţii, analiştii de la BNEF şi-au redus cu 25% estimările privind cantitatea de nichel care va fi utilizată în baterii anul viitor.