Ea a avut o intervenţie online în cadrul Conferinţei ministeriale privind aspectele umanitare subscrise Formulei de Pace a Preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. Reuniunea, desfăşurată la Montreal în format hibrid, a fost co-organizată de Canada, Ucraina şi Norvegia.
Şefa diplomaţiei a evocat „natura sacră a vieţii şi demnităţii umane”.
„Sunt atâtea poveşti tragice şi fiecare dintre ele s-a întâmplat fără rost şi este nedreaptă. Fiecare dintre acestea este o crimă de război a Rusiei. Poveştile tragice ale copiilor ucraineni, ale civililor ucraineni, ne obligă să cerem tragerea la răspundere completă pentru toate crimele de război şi toate crimele împotriva umanităţii comise în Ucraina. Acesta este singurul mod de a obţine pacea şi, cu ajutorul nostru, Ucraina va obţine exact acest lucru”, a punctat ministrul.
Odobescu a făcut apel la respectarea dreptului internaţional.
„În timp ce noi facem eforturi pentru a dezvolta Formula de Pace a Ucrainei, alţii se autointitulează ‘prieteni ai păcii’. Dar cum te poţi numi prieten al păcii când uiţi de Carta ONU? Sau de integritatea teritorială a statelor? Sau de multele tragedii provocate de forţele ruse în Ucraina?”, a spus ministrul de Externe.
Şefa diplomaţiei române a făcut apel la eforturile pentru o pace justă şi nu impusă.
„Toţi prietenii Ucrainei sunt prieteni ai păcii, prieteni ai păcii juste, nu ai păcii impuse, sunt prieteni ai Cartei ONU, nu ai politicii puterii. Cum vedem şi acum, ca şi cu altă ocazie, Ucraina are mulţi prieteni. Cu atâţia prieteni buni şi cu binecunoscuta rezilienţă a poporului ucrainean, Ucraina va dobândi pacea şi va dobândi dreptatea”, a subliniat Luminiţa Odobescu.
Ca parte a procesului de implementare a deciziilor Summitului privind Pacea în Ucraina, obiectivul Conferinţei ministeriale a fost identificarea de soluţii practice pentru accelerarea demersurilor comunităţii internaţionale în vederea returnării minorilor ucraineni deportaţi în Federaţia Rusă sau în teritoriile temporar ocupate de forţele ruse din Ucraina. De asemenea, agenda discuţiilor a inclus situaţia prizonierilor de război, precum şi încălcările repetate ale drepturilor omului de către forţele armate ruse.
Sursa foto: Facebook.com/mae.romania