Lună de foc la Drumuri: CNAIR ar putea selecta candidații la licitații de peste 15 miliarde de lei pentru Autostrada Sibiu – Pitești și Autostrada Transilvania
Perioada de evaluare a candidaturilor la licitația pentru secțiunea 2 Boița – Cornetu din Autostrada Sibiu – Pitești ar trebui încheiată până pe 16 aprilie, conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Amintim că pentru această secțiune au fost depuse 11 candidaturi.
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat pe 8 decembrie 2020 licitația pentru proiectarea și execuția secțiunii 2 Boița – Cornetu din Autostrada Sibiu – Pitești.
Obiectul contractului îl reprezintă proiectarea și execuția lucrărilor pentru obiectivul de investiții „Proiectare și Execuție Autostrada Sibiu – Pitești, Secțiunea 2: Boița – Cornetu”, în lungime de 31,33 km.
Pentru secțiunea 3 Cornetu – Tigveni, CNAIR ar trebui să finalizeze evaluarea candidaturilor până pe 20 aprilie, conform SEAP. Amintim că pentru această secțiune au fost depuse 15 candidaturi, dintre care 10 din China și Turcia, conform datelor anunțate de autorități.
CNAIR a publicat pe 23 septembrie anunțul de licitație pentru proiectarea și execuția secțiunii 3 Cornetu – Tigveni din Autostrada Sibiu – Pitești. Cu o valoare estimată cuprinsă între 5,3 miliarde de lei și 5,8 miliarde de lei (peste 1 miliard de euro), acest tronson de munte reprezintă cel mai mare contract pus la bătaie de Transporturi.
Secțiunea 3 Cornetu – Tigveni va avea o lungime de 37,4 kilometri și se va întinde de la km 44+500 până la km 81+900. Alături de secțiunea 2, acest lot este unul dintre cele mai dificile din autostrada care va uni Muntenia de Ardeal, întrucât va fi construit în zona de munte.
Această secțiune conține:
· Tunel cu două galerii independente în lungime de 1.7 km/ galerie
· Nod rutier Cornetu și Nod rutier Văleni
· Ecoduct în zona localității Călinești
Până pe 19 aprilie ar trebui finalizată și evaluarea candidaturilor pentru tronsonului de 41 de kilometri din Autostrada Transilvaia, Poarta Sălajului – Zalău – Nușfalău, care include și Tunelul Meseș. Amintim că pentru acest tronso au fost depuse 12 candidaturi, conform informațiilor publicate de CNAIR.
Anunțul de licitație privind proiectarea și execuția celor 41 de kilometri din Autostrada Transilvania, inclusiv a Tunelului Meseș, a fost publicat în SEAP pe 18 noiembrie 2020.
Obiectul contractului scos la licitație îl reprezintă proiectarea și execuția Autostrăzii Brașov – Târgu Mureș – Cluj – Oradea Secțiunea 3B: Mihăiești – Suplacu de Barcău Subsecțiunea 3B3: Poarta Sălajului – Zalău, km 25+500 – km 40+637, inclusiv Tunel rutier la profil de autostradă în zona Meseș și Subsecțiunea 3B4: Zalău – Nușfalău km 40+660 (km 40+637 3B3) – km 66+500, în lungime de 41 km.
Tronsonul de autostradă va avea o lungime de 41 de kilometri, cu numeroase lucrări de artă:
– viaducte, poduri și pasaje pe și peste autostrada – în numar de 65 de bucăți, în lungime totală de aproximativ 13 km;
– tunelul Meseș cu două galerii în lungime de 2,89 km și cu 2 benzi de circulatie pe sens.
Rămâne de văzut dacă termenele menționate vor fi respectate și vor fi anunțați luna aceasta candidații care vor rămâne în cursa pentru construcția celor mai dificile sectoare de autostradă din România.