Temperatura medie la suprafaţa solului şi a oceanelor a atins în mai 15,54 grade Celsius, cu 0,74 grade C mai mult decât media secolului trecut, de 14,8 grade C. A fost a 39-a lună mai consecutivă şi a 351-a lună la rând când temperatura globală a planetei a depăşit media secolului al XX-lea, precizează NOAA. 1976 a fost ultimul an în care temperatura din mai s-a situat sub media secolului trecut.
Cea mai mare parte a globului a înregistrat în mai 2014 temperaturi superioare mediei, cu recorduri de căldură în Kazahstan, regiuni ale Indoneziei şi nord-vestul Australiei. Şi unele zone din marile bazine oceanice au fost marcate de temperaturi record. Au existat şi regiuni – nord-estul Atlanticului, părţi din nord-vestul şi sud-vestul Pacificului – unde temperaturile au fost mai scăzute decât media.
Temperatura lunii aprilie 2014 a fost aceeaşi cu cea din aprilie 2010 – cea mai caldă înregistrată pe planetă din 1880, notează NOAA.
Potrivit agenţiei americane, probabilitatea ca El Nino – curentul cald din Pacific – să reapară în această vară în emisfera nordică este de 70%, iar posibilitatea ca acest fenomen să se manifeste în toamna şi iarna viitoare este de 80%. El Nino ar putea avea un impact major asupra temperaturilor şi precipitaţiilor din întreaga lume, conchide AFP.