Rulajul la BVB se situa marţi dimineaţă la 8,52 milioane de lei (1,91 milioane de euro), fiind realizat numai din tranzacţii cu acţiuni.
Cele mai semnificative schimburi au fost efectuate cu acţiunile Banca Transilvania, BRD şi Romgaz.
Citeste si: Radiografia unui dezastru. De ce s-au prăbuşit bursele şi petrolul
Indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, era în scădere cu 1,85%, indicele BET-FI al SIF-urilor era în coborâre cu 1,66%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, pierduse 1,09%. În acelaşi timp, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, s-a depreciat cu 1,85%.
Luni, Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere semnificativă pe toţi indicii, urmând astfel evoluţia burselor din întreaga lume într-o zi care pe pieţele internaţionale a fost catalogată drept ‘lunea neagră’.
Indicele de referinţă BET al BVB s-a depreciat cu 6,32% după ce, în cursul zilei, indicele care arată evoluţia celor mai lichide 10 acţiuni consemnase scăderi de peste 7%.
De altfel, în după-amiază zilei de luni, pagina de internet a Bursei de Valori Bucureşti a fost accesată cu dificultate din cauza traficului ridicat.
Citeste si: UPDATE Măcel pe bursele din Asia şi Europa. La New York, indicele Dow Jones a deschis în scădere puternică
Bursele europene şi-au revenit marţi după o zi neagră
Bursele europene au revenit pe creştere marţi dimineaţă, după ce luni au înregistrat scăderi semnificative ca urmare a îngrijorărilor provocate de efectele încetinirii economiei chineze asupra creşterii economice mondiale, transmite AFP.
În primele minute de la debutul tranzacţiilor, la ora 9,00 (7,00 GMT), Bursa de la Londra era în creştere cu 1,49%, cea de la Frankfurt înregistra un avans de 1,74% iar principalul indice al bursei de la Paris afişa o creştere de 1,42%.
Bursele europene nu au recuperat decât o mică parte din pierderile înregistrate luni, o adevărată zi neagră pentru pieţele bursiere mondiale care în Europa a fost marcată de scăderi generale de aproximativ 5%. Cu toate acestea, este de remarcat că bursele europene şi-au revenit chiar dacă pieţele asiatice continuă să înregistreze marţi o zi dificilă şi unele dintre ele, în special Bursa de la Shanghai, au închis cu o cădere de 7,63%.
Potrivit firmei franceze de brokeraj Aurel BGC, ‘indicii bursieri europeni şi americani îşi vor reveni pe termen scurt. În plus, dacă nu există îndoieli cu privire la încetinirea economiei chineze, scenariul unei aterizări dure a devenit mult mai ipotetic’.
Analiştii sunt de părere că pieţele bursiere vor rămâne sub presiune încă o perioadă, în lipsa unor noi măsuri convingătoare anunţate de autorităţile de la Beijing.