Luna și recordul la scumpire! Prețul spot al energiei electrice din România a atins un nou maxim istoric în iulie

462 de lei/MWh. Acesta este prețul mediu al pieței spot de la București pentru luna care tocmai s-a încheiat. Este de două ori și jumătate peste prețul de acum un an și cel mai mare preț lunar înregistrat vreodată.
Mihai Nicuţ - Dum, 01 aug. 2021, 22:14
Luna și recordul la scumpire! Prețul spot al energiei electrice din România a atins un nou maxim istoric în iulie

Raliul prețurilor la energia electrică a continuat și în luna iulie, astfel că, după o lună iunie cu niveluri record de preț, a doua lună de vară a stabilit un nou maxim istoric. Dacă în iunie, prețul mediu de închidere al Pieței pentru Ziua Următoare a fost de 378 de lei/MWh, în iulie media lunii a fost de 462 de lei, potrivit datelor operatorului pieței, centralizate de noi. Așadar, cu 84 de lei peste iunie, iar în iunie creșterea fusese cu 89 de lei față de prețul din mai.

Așadar, prețul din luna iulie, 462 de lei/MWh este cel mai mare preț lunar înregistrat vreodată, ca medie, pe piața pentru ziua următoare de la București, cel puțin din anul 2007 încoace, potrivit datelor centralizate de noi. Deci, cel mai probabil de când există această piață. Amintim că în ianuarie 2017, moment când s-a vorbit despre criza de pe piața energiei care a condus la falimentul mai multor furnizori de energie electrică, prețul mediu al PZU a fost de 337 de lei/MWh.

Prețul din iulie 2021 este de două ori și jumătate mai mare comparativ cu prețul din iulie 2020 (lună care, este adevărat, a fost încă marcată de restricțiile pandemiei, fiind prima de după ridicarea stării de urgență), când s-a înregistrat un preț de 179 de lei/MWh.

În primele șaspte luni ale acestui an, prețul mediu al pieței pentru ziua următoare a fost de 316 de lei/MWh, cu 92 % peste media primelor șapte luni din anul trecut – deci aproape dublu. De asemenea, este cel mai mare preț calculat ca medie al primelor șapte luni din an, tot calculat din 2007 încoace, deci cel mai probabil de când există piața.

Citește și:

Electrica a cumpărat trei proiecte de parcuri eoliene și fotovoltaice, cu o capacitate de 200 MW, de la Muntmark

Așadar, trendul de creștere a prețurilor la energia electrică nu pare să se inverseze deloc, ba dimpotrivă.

Contextul lunii iulie

Luna iulie 2021 a venit cu temperaturi caniculare, ceea ce a făcut ca, în două zile, să se înreegistreze maxime istorice ale consumului de energie electrică pe timp de vară – peste 8.800 MW consum instantaneu. Pe de altă parte, în această lună au avut loc și două incidente la unul dintre reactoarele de la Cernavodă, care s-a deconectat de la SEN în două rânduri, deci au existat presiuni din aceste motive pe preț. De asemenea, tot în iulie am avut un aport semnificativ al energiei electrice obținute din cărbune, ajungându-se și la puteri de 1.700 MW, ceea ce nu s-a mai întâmplat recent.

Dincolo de cauzele particulare ale României, dintre care deficitul din ce în ce mai mare de generare pare a fi cea mai importantă, este vorba despre un context european. Prețurile la energia electrică cresc în toată Europa, la fel ca și prețurile materiilor prime energetice, ca gazul și petrolul, pe fondul revenirii economiilor. Pe de altă parte, piața noastră spot este cuplată și, din luna iunie, mecanismul de cuplare a fost extins. Dacă până în mai piața din România funcționa în regim cuplat cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia, acum acest mecanism de cuplare a fost extins și la piețele din Germania, Austria, și Polonia. În piețele cuplate există tendința de a se diminua diferențele de prețuri dintre regiuni.

Citește și:

Valoarea compensațiilor plătite clienților de distribuitorii de electricitate a explodat în 2020. Și este posibil ca mulți să nu fi primit banii la care aveau dreptul

De asemenea, nu trebuie uitat și efectul creșterii cotației certificatelor de emisii de CO2, care au depășit 55 de euro, dublu față de acum un an.

De la începutul anului și până acum, prețul spot din România a crescut cu 64,5% – comparație 1 ianuarie-31 iulie, un nivel al scumpirii similar majorității statelor de pe continent. Creșterea prețurilor spot a fost cuprinsă între 59% (Germania, Belgia) și 72% (Italia)

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul de la Atena se așteaptă ca turismul să aducă anul viitor Greciei venituri de peste 20 de miliarde de euro
Guvernul de la Atena se așteaptă ca turismul să aducă anul viitor Greciei venituri de peste 20 de miliarde de euro
Veniturile Greciei din turism ar urma să depăşească 20 miliarde de euro anul acesta, iar primele semne pentru anul viitor sunt pozitive, a declarat marţi ministrul elen al Turismului, Olga......
Turcia dorește să încheie un acord de demarcație maritimă cu noile autorități din Siria
Turcia dorește să încheie un acord de demarcație maritimă cu noile autorități din Siria
Turcia îşi propune să încheie un acord de demarcaţie maritimă cu Siria după ce un guvern permanent va fi format la ...
Ministrul bulgar al Turismului, Evtim Miloshev: Deficitul de angajați din stațiunile de iarnă nu poate fi acoperit decât cu personal străin
Ministrul bulgar al Turismului, Evtim Miloshev: Deficitul de angajați din stațiunile de iarnă nu poate fi acoperit decât ...
Rezolvarea deficitului de angajaţi în staţiunile de iarnă din Bulgaria nu va fi posibilă fără a face angajări din ...
Fitch a coborât perspectiva de rating a Romgaz de la stabilă la negativă
Fitch a coborât perspectiva de rating a Romgaz de la stabilă la negativă
Agenţia de rating Fitch a revizuit perspectiva ratingului acordat Romgaz de la stabilă la negativă şi a confirmat rating-ul ...