Luna și recordul la scumpire! Prețul spot al energiei electrice din România a fost în septembrie cel mai mare din istorie. Triplu față de acum un an

29 09. 2021
piata_energie_14795900

662 de lei/MWh. Acesta este prețul mediu al pieței spot de la București pentru luna care tocmai se încheie, potrivit datelor centralizate de pe platforma OPCOM. Cum în luna august, prețul mediu a fost de 555 de lei/MWh, la rândul lui un maxim istoric pentru piața de la București, avem așadar o scumpire a prețului mediu spot, în septembrie, de peste 19 %, doar față de luna precedentă. 107 lei/MWh în plus, în doar o lună.

Asta după ce, în august, prețul mediu al PZU crescuse cu 93 de lei/MWh față de cel din iulie.

Recordul de preț al pieței spot din luna septembrie era previzibil, în condițiile în care prețurile au fost sus toată luna și, mai mult, au fost consemnate mai multe recorduri, zilnice și orare.

A fost stabilit un nou record orar al pieței spot, în această lună. Energia cu livrare în data de 21 septembrie, la ora 20.00, s-a tranzacționat la 1.202 de lei/MWh. Este cel mai mare preț spot înregistrat vreodată pe piața de la București.

Și tot în septembrie a fost bifat și un record al prețului mediu zilnic al pieței spot. Prețul mediu zilnic al pieței pentru ziua următoare pentru energia tranzacționată în data de 14 septembrie cu livrare în 15 septembrie a fost de 831 de lei/MWh, cel mai mare din istorie. Precedentul maxim istoric fusese bifat în august.

Astfel, luna septembrie vine cu un nou record al tuturor timpurilor pentru piața spot de energie electrică, după ce acest lucru a fost valabil și în lunile august, iulie, iunie și mai.

Acum un an, în luna septembrie 2020, prețul mediu al pieței spot a fost de 222 de lei/MWh, deci, de atunci și până acum, prețul de pe această piață a crescut de trei ori.

Amintim că piața spot de energie electrică de la București este cuplată prin preț cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, mai nou, cu cele din Austria, Polonia și Germania.

Prețurile au crescut pe toate piețele spot din Europa. Cea mai mare creștere este înregistrată în Italia (86% la prețul mediu ponderat, prețul de azi față de începutul anului), iar cea mai mică în Germania, 69%. România, cu un procent de scumpire de 77,6% în acest interval, este în jumătatea superioară a clasamentului.