Luna viitoare vom avea o nouă autostradă. Cuc: Vom putea da în folosinţă 15 kilometri din Lugoj-Deva

Circa 15 kilometri din lotul 2 al autostrăzii Lugoj-Deva vor fi inauguraţi între 6 şi 10 februarie, a anunţat joi ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc.
Economica.net - joi, 12 ian. 2017, 13:28
Luna viitoare vom avea o nouă autostradă. Cuc: Vom putea da în folosinţă 15 kilometri din Lugoj-Deva

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat la începutul şedinţei de Guvern că a „identificat şi eliminat obstacolele birocratice de la CNAIR”, iar porţiunea de 15 km din autostrada Lugoj-Deva este finalizată şi va putea fi deschisă traficului imediat după efectuarea recepţiei la terminarea lucrărilor.

„În intervalul 6-10 februarie vom avea acestă recepţie şi vom putea da în folosinţă cei 15 km de autostradă„, a declarat Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor.

Cei 15 kilometri, reprezentând aproape jumătate din lotul 2 al autostrăzii Lugoj-Deva, erau planificaţi pentru deschidere la finele anului trecut, iar noul lot de autostradă, dintre nodurile Margina şi Dumbrava, vor fi în continuarea autostrăzii existente, Lugoj-Timişoara.

 

La acea dată, conducerea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi Cătălin Drulă, fost consilier pe domeniul infrastructurii al premierului Dacian Cioloş, au arătat cu degetul către Direcţia Juridică din cadrul companiei, care refuza să dea viză pentru recepţia parţială a lucrărilor.

Conducerea CNAIR a anunţat într-un comunicat transmis pe 21 decembrie că traficul pe cei 15 kilometri din lotul 2 al autostrăzii Lugoj-Deva va fi deschis după clarificarea tuturor aspectelor de natură juridică.

ECONOMICA.NET a semnalat încă din septembrie problemele juridice cu privire la recepţia unei bucăţi de autostradă. „Recepţia parţială a unor lucrări contravine prevederilor HG 273/1994, privind Regulamentul de recepţie a lucrărilor de construcţii şi instalaţii”, avertiza atunci Alin Goga, consilier juridic dar şi membru al Grupului de Iniţiativă pentru Restructurarea şi Reprofesionalizarea (GIRR) din cadrul CNAIR, care a contestat în mai multe rânduri activitatea conducerii Companiei.

Acesta a amintit şi de un raport din octombrie 2015 al Corpului de Control din Ministerul Transporturilor, care critica decizia Companiei de Drumuri de a inaugura lotul 3 Sibiu-Orăştie, ulterior demolat din cauza fisurilor, înainte de a fi finalizat în totalitate. Potrivit raportului, preluarea de către companie a lotului de autostradă (care ulterior a început să se surpe şi a fost închisă) a presupus „asumarea unui risc nejustificat privind siguranţa circulaţiei”. 

Un „risc inutil şi păgubos” îşi asumă şi actualul management al companiei, prin recepţia parţială a lucrărilor de pe lotul 2 al autostrăzii Lugoj-Deva, mai spunea atunci Alin Goga, adăugând că firma constructoare ar putea folosi, într-un eventual proces cu statul, argumentul că a fost forţată să predea lucrările înainte de a le finaliza în totalitate.

Avertismentul GIRR nu a fost luat în seamă de către conducerea CNAIR de la acea dată, care a continuat să susţină că cei 15 kilometri vor fi inauguraţi în 2016, în conformitate cu legislaţia şi a ironizat membrii grupului, spunând că sunt nişte „pafarişti” (incompetenţi – conform dicţionarului urban).

Dar, în comunicatul de pe 21 decembrie, oficialii CNAIR menţionează că „Regulamentul de recepţie aprobat prin H.G. 273/1994 NU a fost încă actualizat, drept pentru care se vor putea naşte multe interpretări ulterioare dăunătoare companiei”. „Efectuarea recepţiei la terminarea lucrărilor, investitorul, în speţă Compania, va fi pusă în posesie, iar toate riscurile dării în funcţiune a unor părţi din lucrare, fără a se respecta prevederile legale, vor fi preluate tot de Companie”, mai spun reprezentanţii CNAIR.

Aceştia explică refuzul de viză pentru Recepţia la terminarea lucrărilor prin faptul că „dispoziţiile legale, aşa cum sunt prevăzute de Legea 10/1995, recent modificată şi republicată în septembrie 2016, nu fac referire în mod expres la recepţionarea parţială, ci doar asupra unor lucrări prevăzute într-un contract”.

În acest caz, „contractul este un tot unitar şi nu a fost elaborat şi întocmit pentru a putea fi monitorizat separat, adică o parte în perioada de garanţie şi o parte în perioada de execuţie. Potrivit art. 52, alin. (11), lit. b) din Legea finanţelor publice, nr.500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, recuperarea avansului se face potrivit prevederilor contractuale. Astfel, având în vedere faptul că este guvernat de prevederile FIDIC, recuperarea avansului se va face justificat şi prin deducere din Certificatul de plată, până la data emiterii Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrărilor. Dispoziţiile legale menţionate, raportate la decizia care a fost transmisă pentru acordarea vizei de legalitate, crează dificultăţi în ceea ce priveşte modalitatea de recuperare a avansului, ţinând cont de faptul că momentul la care trebuie raportată recuperarea avansului nu este cert în situaţia mai multor recepţii la terminarea lucrărilor”.

Te-ar mai putea interesa și
Aglomeraţie pe Valea Prahovei; se circulă în coloană între Breaza şi Comarnic şi între Sinaia şi Buşteni
Aglomeraţie pe Valea Prahovei; se circulă în coloană între Breaza şi Comarnic şi între Sinaia şi Buşteni
Centrul INFOTRAFIC informează că duminică sunt valori ridicate de trafic pe DN 1 Ploieşti - Braşov, circulându-se în coloană, cu viteză redusă, între Breaza şi Comarnic, precum şi între......
Incendiu la o clădire a Liceului Timpuri Noi din Calea Dudeşti
Incendiu la o clădire a Liceului Timpuri Noi din Calea Dudeşti
Pompierii ISUBIF intervin, duminică, pentru stingerea unui incendiu produs la o clădire a Liceului Timpuri Noi (în prezent ...
Grupul Volkswagen, acuzat că nu a protejat datele personale a 800.000 de utilizatori de mașini
Grupul Volkswagen, acuzat că nu a protejat datele personale a 800.000 de utilizatori de mașini
Informații primite, verificate și, ulterior, dezvăluite de publicația germană Der Spiegel arată că date personale ...
China vrea să construiască noi porturi și centre de transport aerian în vestul țării
China vrea să construiască noi porturi și centre de transport aerian în vestul țării
Autorităţile chineze au anunţat duminică un pachet de 15 măsuri în vederea consolidării dezvoltării regiunii de vest ...