Lunga şi tumultuoasa carieră politică a preşedintelui venezuelean Hugo Chavez

Preşedintele venezuelean Hugo Chavez, care a decedat marţi la Caracas din cauza cancerului, a avut carieră lungă şi tumultoasă, fiind ales la conducerea ţării pentru prima dată în 1998, după ce s-a remarcat printr-o lovitură de stat ratată în 1992, relatează AFP.
Economica.net - mie, 06 mart. 2013, 05:20
Lunga şi tumultuoasa carieră politică a preşedintelui venezuelean Hugo Chavez

1992 – Locotenent-colonelul paraşutist Hugo Chavez preia conducerea unei lovituri de stat eşuate împotriva preşedintelui Carlos Andres Perez.

1994 – Chavez şi tovarăşii săi, condamnaţi pentru „rebeliune militară”, sunt eliberaţi din închisoare în cadrul unei amnistii prezidenţiale.

1998 – La conducerea unei coaliţii de partide, majoritatea de stânga, Chavez este ales preşedinte, în decembrie, cu 56% din voturi.

1999 – El convoacă un referendum în vederea creării unei Adunări Naţionale Constituante, iar noua Constituţie venezueleană este aprobată cu peste 70% din voturi.

2000 – Chavez este reales preşedinte pentru un nou mandat de şase ani, cu 56,9% din voturi.

2001 – Sunt votate 49 de legi, inclusiv unele care autorizează naţionalizatea terenurilor, petrolului şi băncilor, suscitând furie şi manifestaţii din partea opoziţiei.

2002 – După numeroase greve în sectorul petrolier, Confederaţia Muncitorilor din Venezuela (CTV) şi organizaţia patronală Fedecamaras cer, la 6 aprilie, în cursul unei manifestaţii uriaşe, la Palatul prezidenţial, plecarea lui Chavez de la putere. În cursul operaţiunilor de reprimare sunt ucise 19 persoane, iar alte câteva sunt rănite.

– 11 aprilie: Statul Major militar încearcă să dea o lovitură de stat.

– 12 aprilie: comandantul forţelor armate Lucas Rincon anunţă că Chavez a acceptat să demisioneze.

– 14 aprilie: Chavez revine la preşedinţie cu ajutorul unor militari loiali şi mai ales a mobilizării a mii de simpatizanţi care ies pe străzile din Caracas.

2003

– 2 februarie: zi de grevă generală, în cursul căreia opoziţia organizează o campanie de strângere de semnături în vederea destituirii preşedintelui.

– 29 mai: acord între Guvern şi opoziţie în vederea organizării unui referendum privind o eventuală revocare din funcţie a preşedintelui, cu scopul de a pune capăt crizei politice.

2004 – Chavez iese învingător în urma referendumului privind revocarea din funcţie, obţinând 59% din voturi.

2005 – Opoziţia boicotează alegerile legislative, iar partidul lui Chavez obţine toate mandatele în cadrul Parlamentului unicameral.

2006 – Chavez este reales preşedinte cu 62% din sufragii.

2007 – O nouă reformă a Constituţiei, cerută de către Chavez este refuzată prin referendum.

2009 – O modificare a Constituţiei din 1999 care permite realegerea pe termen nedefinit a preşedintelui este adoptată prin referendum, cu 54,36% din voturi.

2010

– 26 septembrie: partidul aflat la putere câştigă alegerile legislative, dar opoziţia obţine 40% din mandate.

-17 decembrie: Parlamentul îi acordă puteri excepţionale lui Chavez, care poate să guverneze prin decret timp de 18 luni.

2011

– 10 iunie: Chavez este operat, la Havana, de o tumoare canceroasă în zona pelviană.

– 20 octombrie: după mai multe şedinţe de chimioterapie în Cuba, Chavez dă asigurări că este vindecat.

2012

– 26 februarie: Chavez este operat din nou, în Cuba, de o tumoare canceroasă. În săptămânile următoare este supus unui tratament prin radioterapie, la Havana, care îl ţine departe de scena publică.

– 9 iulie: Chavez anunţă din nou că s-a vindecat de cancer.

– 7 octombrie: Chavez câştigă un nou mandat de şase ani la preşedinţia Venezuelei. Spitalizat la Havana pentru o a patra operaţie de cancer, Chavez nu reuşeşte să depună jurământul în funcţia de preşedinte la 10 ianuarie, aşa cum era prevăzut.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...