Luni, 1 iulie, preţul gazului pentru gospodării se scumpeşte cu 8%, potrivit calendarului de liberalizare convenit cu FMI în timp ce preţul curentului rămâne aproape neschimbat, potrivit preşedintelui Agenţiei de Reglementare în Energie.
Din iulie, România începe liberalizarea pieţei de energie electrică cu un procent de 10%. Aceasta presupune ca furnizorii să achiziţioneze de pe piaţa liberă o cantitate de energie reprezentând 10% din consumul pieţei reglementate. „Depinde ce aleg furnizorii. Dacă decid să cumpere cea mai ieftină energie de pe Piaţa Zilei Următoare, la 80-90 de lei, atunci factura ar putea scădea. Dacă vor cumpăra cea mai scumpă energie, la 180-200 de lei, atunci factura ar putea creşte. Din estimările noastre, impactul asupra preţului pentru consumatorii casnici ar putea fi de 0,5 – 1%, în creştere”, a precizat preşedintele ANRE Nicolae Havrileţ. Cum, în urma unei analize pe primele şase luni asupra pieţei de energie electrică, Agenţia a decis o ieftinire cu 1,3% a curentului pentru populaţie începând cu 1 iulie, efectul coroborat al celor două modificări de preţ ar putea fi nul, energia urmând să aibă acelaşi preţ ca şi până acum.
Nicio altă modificare de preţ nu este aşteptată până la sfârşitul acestui an. Liberalizarea preţurilor la energie electrică începe în luna iulie a acestui an şi se sfârşeşte în 2017.
În schimb, situaţia preţului la gaze este cu totul alta. De luni, preţul gazului livrat populaţiei se va majora cu 8%, iar din octombrie cu încă 2%. Scumpirile sunt asumate în faţa FMI şi ne-au fost impuse pe motivul că trebuie să aliniem preţurile gazului din producţia internă cu cele ale pieţei europene de gaze. Cum gazul românesc este de peste două ori mai ieftin decât cel de pe piaţa liberă, în următorii şase ani facturile românilor vor creşte mereu. Programul de liberalizare a preţurilor la gaze pentru populaţie se termină în 2018. La fabrici, mult mai devreme, în chiar prima zi a anului viitor.
„Sigur că vor exista probleme de costuri, la fabrici în special, însă, pe de altă parte, toate veniturile suplimentare provenite din vânzarea gazului la preţ de piaţă se vor duce la buget care le poate folosi în proiecte precum creşterea nivelului de trai, lucrări de infrastructură”, arată preşedintele ANRE.
Liberalizarea preţurilor la gaz şi energie electrică este condiţie asumată în faţă UE şi în memorandumul de înţelegere cu FMI.