Lupta pentru gaze: Israelul încearcă o alianţă cu Grecia, România, Bulgaria şi Cipru

Israelul încearcă să formeze o alianţă cu Grecia, România, Bulgaria şi Cipru pentru a contracara Turcia, scrie luni La Tribune, care notează că descoperirea de gaze în apele teritoriale cipriote a condus la amplificarea tensiunii în regiune.
Economica.net - lun, 11 iun. 2012, 19:31
Lupta pentru gaze: Israelul încearcă o alianţă cu Grecia, România, Bulgaria şi Cipru

Turcia nu vede cu ochi buni luna de miere între Cipru şi Israel, care s-a apropiat de Nicosia pentru a-i exploata şi proteja resursele sale de gaze. Israelul şi Cipru au intrat într-o căsătorie de convenienţă având ca zestre comună o nesperată rezervă de gaze, scrie La Tribune.

Cele două state, aflate la o distanţă de câteva sute de kilometri, au descoperit în Mediterana orientală enorme rezerve de gaze, a căror valoare se cifrează la zeci de miliarde de dolari. Niciunul din cele două state nu are mijloacele să exploateze aceste bogăţii fără ajutorul multinaţionalelor sau fără a coopera, inclusiv în domeniul apărării pentru a contracara în special Turcia, care ocupă partea de nord a insulei Cipru.

Pe teren, există o lună de miere între statul evreu şi Cipru. Delek, unul din cele mai importante grupuri energetice israeliene, şi-a anunţat candidatura la licitaţia lansată la mijlocul lunii mai pentru noi licenţe de explorare în apele cipriote. Această companie intenţionează să colaboreze cu Total, de asemenea în cărţi pentru viitoarele proiecte de construire a unei uzine de lichefiere de gaz în Cipru.

Acest interes se traduce, de asemenea, prin trimiterea unei importante delegaţii de oameni de afaceri isralieni la un seminar internaţional organizat în week-end-ul trecut la Nicosia despre piaţa de gaze.

Anterior, cele două ţări au pregătit terenul semnând la sfârşitul lui 2010 un acord privind delimitare zonei lor de exploatare economică exclusivă.

Cu încărcătură în special simbolică, cel mai lung cablu electric din lume leagă din aprilie Israel, Cipru şi Grecia de reţeaua europeană pentru a face faţă unor eventuale lipsuri în cele trei ţări.

Pe frontul politic, Benjamin Netanyahu a efectuat la începutul anului prima vizită a unui şef de guvern israelian în Cipru, ţară considerată mult timp de responsabilii isralieni ca fiind ‘pro-arabă’. Această apropiere nu este totuşi pe gustul Turciei. Ankara, care afirmă că are un cuvânt de spus în repartizarea bogăţiilor naturale, a amplificat tensiunea evocând o posibilă intervenţie a marinei sale de război. Această escaladare verbală a luat un aspect mai virulent în contextul în care relaţiile între Israel şi Turcia, mult timp aliaţi, traversează o criză acută de doi ani.

Rezultatul: responsabilii israelieni încearcă să formeze o alianţă cu Grecia, România, Bulgaria şi Cipru pentru a contracara Turcia. Această strategie suscită o nervozitate tot mai mare la Ankara. Presa turcă a relatat recent despre o posibilă desfăşurare a mai multor mii de militari israelieni în Cipru. Statul evreu şi Cipru au negat categoric. „Avem interese de apărat, însă nu există niciun pact militar între cele două ţări”, a dat asigurări un colaborator apropiat al lui Benjamin Netanyahu, potrivit La Tribune.

Singura certitudine este că măsurile de securitate din jurul platformelor off-shore israeliene au fost consolidate. Marina şi-a înmulţit patrulele pe mare, foloseşte avioane şi în special drone pentru a desfăşura misiuni de supraveghere. Militarii nu vor să rămână acolo şi cer 200 de milioane de euro suplimentari pentru a achiziţiona noi nave de război bine echipate. Va fi dificil ca această desfăşurare de forţe să rămână inactivă dacă din întâmplare câmpurile de gaze şi petroliere cipriote vecine ar fi ameninţate sau atacate, mai notează publicaţia amintită.

 

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...