Lupta pentru reducerea efectelor asociate fumatului: abordarea UE și noile produse cu risc redus
Planul UE de combatere a cancerului și implicațiile sale
Planul de combatere a cancerului, o piatră de temelie a strategiei UE de sănătate publică, își propune să reducă drastic ratele cancerului în întreaga Europă. Cu toate acestea, abordarea produselor din tutun și nicotină în cadrul acestui plan provoacă dezbateri. Planul include interdicții potențiale asupra anumitor produse, impozitare crescută și ambalare neutră și neatractivă nu doar pentru țigări, ci și pentru produsele cu risc redus ce conțin nicotină.
Opiniile experților: un apel pentru strategii bazate pe produse cu risc redus
Clive Bates, un expert proeminent în politicile de tutun, subliniază necesitatea unei strategii cuprinzătoare pentru a combate eficient fumatul. „Dacă UE se gândește serios să învingă cancerul, trebuie să devină cu adevărat serioasă în ceea ce privește combaterea fumatului”. El pledează pentru includerea tuturor ajutoarelor posibile pentru renunțare, cum ar fi produsele de vapat, pliculețele cu nicotină pentru uz oral, tutun încălzit și snus, produs tradițional din tutun pentru uz oral, criticând UE pentru poziția restrictivă asupra acestor alternative.
„Dacă vrei să stabilești acele ținte având în vedere sănătatea publică, te-ai concentra pe fumat, nu pe tutun. Deoarece produsele din tutun fără ardere, cum sunt snusul și tutunul încălzit, prezintă un risc mult mai mic decât fumatul. Deci, este bun pentru sănătate dacă cineva dorește să treacă de la o țigară cu risc ridicat la un produs care încălzește tutunul cu risc scăzut. Ar trebui inclus în țintă, dar nu este. Deci, acesta este un fel de greșeală în modul în care a fost specificată ținta. Iar din punct de vedere al sănătății publice și din punct de vedere individual, oamenii ar trebui să fie foarte încrezători în trecerea de la fumat la produsele din tutun încălzit. Vorbim o reducere de cel puțin 90% a expunerii la substanțe toxice atunci când faci asta”, a continuat Clive Bates.
Dr. Colin Mendelsohn, președintele fondator al Asociației Australiene de Reducere a Efectelor Fumatului, a făcut o paralelă cu reglementările stricte din Australia, în care țigările electronice sunt aproape inaccesibile, forțând consumatorii să recurgă la țigările tradiționale. El avertizează că Europa s-ar putea confrunta cu o soartă similară dacă politicile actuale persistă, iar fumătorii au la dispoziție puține alternative cu risc redus comparativ cu fumatul.
Perspectiva globală privind reducerea riscurilor
Situația din Statele Unite reflectă provocările cu care se confruntă Europa. Reglementările stricte au condus la o piață neagră înfloritoare a produselor cu nicotină, subminând căile legale care ar putea sprijini renunțarea la fumat. Experții susțin că alternativele cu risc redus trebuie să fie disponibile și accesibile, citând exemple globale în care astfel de produse au redus semnificativ incidența fumatului și, în consecință, riscul de cancer.
„Când interzici categorii de produse sau închizi piețe, îți asumi niște riscuri. În primul rând, că trimiți oamenii înapoi la fumat. În al doilea rând, că le refuzi șansele să renunțe la un obicei periculos atunci când sunt gată să o facă. Aceasta reprezintă o problemă reală pentru oameni și sănătatea publică. De asemenea, riști să încurajezi piețele ilicite: deschizi ușa unor scenarii de piețe negre care provoacă doar rău. Cred că tocmai de aceea este atât de important să ne asigurăm că există o piață bine reglementată, care evită consecințele nedorite precum comerțul ilicit”, este de părere Summer Hanna (foto mai jos), Head of Head of Scientific Regulation în cadrul BAT.
Țări precum Suedia, Noua Zeelandă și Japonia demonstrează eficacitatea strategiilor de reducere a riscurilor. În Suedia, trecerea la snus, produs tradițional din tutun pentru uz oral, a dus la o scădere a fumatului de trei ori mai rapid decât media UE. În mod similar, introducerea produselor de vapat sau a celor din tutun încălzit în Noua Zeelandă și Japonia a redus la jumătate și, respectiv, ratele de fumat cu o treime.
Progresul lent al UE și nevoia de schimbare
În ciuda obiectivului Comisiei Europene de a reduce consumul de tutun la sub 5% până în 2040, progresul a fost lent. Între 2006 și 2020, ratele de fumat în UE au scăzut cu doar șase puncte procentuale. În unele țări, precum Slovenia, ratele de fumat au crescut chiar. Succesul a venit acolo unde autoritățile nu au ignorat dovezile științifice.
„Eu am făcut un studiu la un moment dat, cu pacienți fumători care și-au dorit foarte mult să renunțe la fumat și care au găsit ca opțiune utilizarea unor produse cu tutun încălzit. În cele 9 luni în care am monitorizat utilizarea exclusive a acestor produse cu tutun încălzit, am constatat scăderi în ceea ce privește cantitatea și duritatea plăcii bacteriene. Și inflamația gingivală a scăzut în această perioadă”, le-a declarant jurnaliștilor Mihaela Răescu, bursieră la Forumul Global despre Nicotină, singurul medic român care a desfășurat studii în privința legăturii dintre fumat și sănătatea orală.
O abordare echilibrată a reducerii riscurilor
Pe măsură ce UE continuă să-și contureze Planul de combatere a cancerului, este esențial să ia în considerare implicațiile mai ample ale politicilor sale privind tutunul și nicotina. Adoptarea unei abordări de reducere a efectelor nocive care include o varietate de instrumente de renunțare ar putea ajuta în mod semnificativ la reducerea incidenței fumatului și, în cele din urmă, a bolilor asociate acestui obicei. Factorii politici trebuie să cântărească dovezile științifice și exemplele din alte țări pentru a crea o strategie eficientă și echilibrată care să susțină sănătatea publică fără a-i împinge pe foștii fumători înapoi la practici mai dăunătoare.
Articol susținut de BAT.