Luptele dintre sindicate și șefii companiei continuă la Volkswagen. Pot culmina cu o grevă pe 1 decembrie

Volkswagen va realiza 1,5 miliarde de euro în economii de costuri dacă exclude închiderea fabricilor din Germania, dar a avertizat că producătorul auto se va confrunta cu o luptă istorică dacă va continua schimbările repetate.
Economica.net - mie, 20 nov. 2024, 14:05
Luptele dintre sindicate și șefii companiei continuă la Volkswagen. Pot culmina cu o grevă pe 1 decembrie

Propunerea vine cu o zi înaintea celei de-a treia runde de discuții critice între muncitori și conducere cu privire la reducerile salariale și la închiderea fabricilor din Germania, în cea mai acerbă dispută din ultimii ani la cel mai mare producător de automobile din Europa, care – la fel ca alți giganți industriali germani – se frământă din cauza costurilor ridicate și concurența chineză.

Sindicatul IG Metall, susținând că compania încearcă să facă reduceri de peste 17 miliarde de euro, a spus că oferta sa depinde și de participarea părților interesate, inclusiv a familiilor Porsche și Piech care controlează Volkswagen.

Într-o notă internă postată pe intranetul Volkswagen, membrul consiliului pentru resurse umane al producătorului auto a declarat că conducerea a salutat faptul că sindicatele sunt deschise la măsurile de abordare a costurilor forței de muncă și a capacității, dar a adăugat că închiderea fabricilor încă nu poate fi exclusă.

„Fiecare sugestie care contribuie la atingerea obiectivelor noastre ajută”, a spus Gunnar Kilian. „Vom intra într-un schimb detaliat în cadrul negocierilor de joi pentru a face o evaluare financiară a sugestiilor”.

Thorsten Groeger, care conduce negocierile pentru sindicatul IG Metall, a spus că, dacă conducerea ar insista asupra închiderii – o premieră pentru Germania în istoria de 87 de ani a grupului – lucrătorii Volkswagen ar intra într-un conflict cu compania „așa cum această republică nu a avut. văzut de zeci de ani”.

Propunerea sindicatului includea renunțarea la bonusuri pentru 2025 și 2026, printre alte economii. Guvernanța complexă, investițiile evaluate greșit, deciziile de management proaste, cererea slabă în Europa și China, costurile ridicate și birocrația paralizantă a Germaniei au fost în mod diferit învinuite pentru problemele Volkswagen pe piața sa de origine.

Așteptări reduse

Directorii au spus că nu se așteaptă ca scăderea cererii de mașini în Europa de după pandemie să revină, lăsând compania cu o capacitate de producție excesivă și scumpă.

Miercuri, șefa consiliului de întreprindere Daniela Cavallo a spus că vede schimbările pieței, dar că supracapacitatea ar putea fi abordată fără a pierde locuri de muncă.

IG Metall a propus să folosească banii din creșterile salariale pe care îi solicită pentru a crea în schimb un fond care să finanțeze reducerea temporară a programului de lucru în zonele de afaceri care suferă de supracapacitate.

„Finanțele grupului nu sunt încă în roșu, așa cum au fost în crize din anii 1970 și 1990”, a spus Groeger, negociatorul șef al sindicatului. „Putem vedea loc să luăm măsuri și să facem investiții pentru a corecta greșelile costisitoare din trecut”.

Greve de la 1 decembrie?

Grevele la majoritatea fabricilor germane ale producătorului auto sunt posibile de la 1 decembrie. Potrivit Volkswagen, sunt necesare reduceri profunde la marca sa de bază VW pentru a o face potrivită pentru viitor, inclusiv o reducere a salariilor cu 10% pentru lucrătorii de la șantiere.

Un memoriu intern întocmit de consiliul de întreprindere al Volkswagen, văzut de Reuters, arată că compania cheltuiește o proporție mai mare din vânzări pe costurile forței de muncă decât rivalii principali.

„Problemele pe care le avem nu sunt create de forța de muncă și nu vor fi rezolvate doar doar privind costurile forței de muncă. Cu toate acestea, suntem gata să aducem o contribuție cu ceea ce am expus astăzi aici”, a concluzionat Groeger.

Te-ar mai putea interesa și
Afaceri în creștere pentru Rezident, Airbnb-ul românesc. Veniturile din închiriere au depășit un milion de euro
Afaceri în creștere pentru Rezident, Airbnb-ul românesc. Veniturile din închiriere au depășit un milion de euro
Rezident, rețeaua de apartamente de închiriat în regim hotelier din București, Predeal, Constanța, Eforie Nord și camere duble la Corbu, a înregistrat o creștere de 56% în 2024, depășind......
Record în Japonia: cel mai mare număr de turişti străini, în octombrie
Record în Japonia: cel mai mare număr de turişti străini, în octombrie
Numărul vizitatorilor străini în Japonia a atins luna trecută nivelul record de 3,31 milioane, un avans de 31,6% faţă ...
„Trenul de mare viteză” București – Budapesta ar putea fi realizat prin PPP cu Ungaria – ministrul Transporturilor
„Trenul de mare viteză” București – Budapesta ar putea fi realizat prin PPP cu Ungaria – ministrul ...
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anunțat miercuri că o linie de cale ferată de mare viteză București - Budapesta ...
Amazon închide departamentul de Machine Learning pe care îl are în România. Măsura ar afecta 400 de angajați
Amazon închide departamentul de Machine Learning pe care îl are în România. Măsura ar afecta 400 de angajați
Amazon închide departamentul de Machine Learning pe care îl are în România urmînd să disponibilizeze în jur de 400 ...