Luxemburg şi România, cele mai mari creşteri ale vânzărilor cu amănuntul în septembrie – date Eurostat

Volumul comerţului cu amănuntul a crescut cu 2,8% în Uniunea Europeană şi cu 2,9% în zona euro, în septembrie, comparativ cu perioada similară din 2023, iar Luxemburg şi România au avut cel mai semnificativ avans, conform datelor publicate joi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
AGERPRES - joi, 07 nov. 2024, 15:20
Luxemburg şi România, cele mai mari creşteri ale vânzărilor cu amănuntul în septembrie - date Eurostat

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creştere a volumului comerţului cu amănuntul în septembrie, comparativ cu perioada similară din 2023, s-a înregistrat în Luxemburg (13,1%), România (10,3%) şi Croaţia (7,1%), iar cele mai semnificative scăderi au fost în Estonia (minus 4,4%), Polonia şi Slovenia (ambele cu minus 3%) şi Finlanda (minus 2,1%), scrie Agerpres.

În UE, vânzările de alimente, băuturi şi tutun au crescut cu 0,4%, cele de produse non-alimentare cu 5%, iar cele de combustibili auto cu 1,6%.

Volumul comerţului cu amănuntul a crescut cu 0,5% în zona euro şi cu 0,3% în Uniunea Europeană, în septembrie, comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat un avans de 1,1% în zona euro şi de 0,9% în UE.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creştere a volumului comerţului cu amănuntul în septembrie, comparativ cu luna precedentă, s-a înregistrat în Belgia, Danemarca şi Croaţia (toate cu 2,1%), Germania (2,1%), Austria şi Slovacia (ambele cu 1,1%), cele mai semnificative scăderi fiind în Slovenia (minus 2,6%), Polonia (minus 2%) şi Finlanda (minus 1,6%). România a raportat un avans de 0,9% în septembrie, după o expansiune de 1,6% în august.

În UE, vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 0,9%, cele de combustibili auto cu 0,4%, în timp ce vânzările de alimente, băuturi şi tutun au scăzut cu 0,1%.

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, în România volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna septembrie 2024, comparativ cu luna precedentă, a scăzut, pe ansamblu, cu 2,7%, ca urmare a scăderii înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-7,9%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-2,6%). Vânzările de produse nealimentare au crescut cu 1,5%.

Pe de altă parte, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut, pe ansamblu, în luna septembrie 2024, comparativ cu luna precedentă, cu 0,9%, datorită creşterii înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+2,5%) şi la vânzările de produse nealimentare (+1,3%). Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au scăzut cu 0,5%.

Datele INS mai arată că volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna septembrie 2024, comparativ cu luna septembrie 2023, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 10,3%, datorită creşterii înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+18,5%), comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+4,3%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,9%).

Pe serie ajustată, în luna septembrie 2024, comparativ cu aceeaşi lună din 2023, a fost consemnată o creştere, pe ansamblu, cu 10,7%, datorită creşterii înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+19,0%), comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+4,5%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,3%).

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul de la Atena se așteaptă ca turismul să aducă anul viitor Greciei venituri de peste 20 de miliarde de euro
Guvernul de la Atena se așteaptă ca turismul să aducă anul viitor Greciei venituri de peste 20 de miliarde de euro
Veniturile Greciei din turism ar urma să depăşească 20 miliarde de euro anul acesta, iar primele semne pentru anul viitor sunt pozitive, a declarat marţi ministrul elen al Turismului, Olga......
Turcia dorește să încheie un acord de demarcație maritimă cu noile autorități din Siria
Turcia dorește să încheie un acord de demarcație maritimă cu noile autorități din Siria
Turcia îşi propune să încheie un acord de demarcaţie maritimă cu Siria după ce un guvern permanent va fi format la ...
Ministrul bulgar al Turismului, Evtim Miloshev: Deficitul de angajați din stațiunile de iarnă nu poate fi acoperit decât cu personal străin
Ministrul bulgar al Turismului, Evtim Miloshev: Deficitul de angajați din stațiunile de iarnă nu poate fi acoperit decât ...
Rezolvarea deficitului de angajaţi în staţiunile de iarnă din Bulgaria nu va fi posibilă fără a face angajări din ...
Fitch a coborât perspectiva de rating a Romgaz de la stabilă la negativă
Fitch a coborât perspectiva de rating a Romgaz de la stabilă la negativă
Agenţia de rating Fitch a revizuit perspectiva ratingului acordat Romgaz de la stabilă la negativă şi a confirmat rating-ul ...