Premierul Jean-Claude Juncker a făcut anunţul miercuri seară, în timpul discursului privind starea naţiunii, potrivit Wall Street Journal.
Decizia reprezintă un prim pas prin care Luxemburgul se îndepărtează de tradiţia secretului bancar, care a ajutat micul stat, cu o populaţie de 90.000 de locuitori, să se impună ca unul dintre principalele centre financiare mondiale.
Potrivit Băncii Centrale Europene, activele băncilor din Luxemburg depăşesc de 22 de ori Produsul Intern Brut al ţării.
Impactul deciziei este însă incert, deoarece noua politică de desecretizare vizează plăţile aferente dobânzilor pentru fondurile deţinute de persoane private din UE, nu şi banii deţinuţi prin fonduri de investiţii sau prin firme încorporate în Luxemburg. De asemenea, operaţiunile companiilor străine derulate prin centrul financiar de la Luxemburg nu vor fi afectate.
Asociaţia bancară din Luxemburg estimează că peste jumătate dintre clienţii care deţin depozite în băncile din ţară provin din Uniunea Europeană.
Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia şi Spania au convenit marţi să dezvolte un sistem de schimburi de informaţii prin care să identifice mai uşor persoanele sau companiile care evită plata taxelor prin mutarea banilor în străinătate. Cele 5 guverne au transmis Comisiei Europene că speră ca sistemul să devină un şablon pentru o iniţiativă similară la nivelul UE, apoi la nivel global.
„Putem, fără a suferi pagube mari, să introducem un sistem de schimb automat de informaţii începând de la 1 ianuarie 2015. Dacă aceasta reprezintă o schimbare a poziţiei noastre, ea nu are loc la presiunea Europei, ci pentru că americanii nu ne dau de ales. Americanii fac afaceri financiare numai cu acele ţări care sunt de acord cu schimbul automat de informaţii”, a afirmat Juncker.
Tot miercuri, preşedintele francez Francois Hollande a atacat dur paradisurile fiscale, cu promisiunea că le va „eradica, în Europa şi în întreaga lume”.
Guvernul francez a fost zguduit recent de un scandal de evaziune fiscală care a condus la demisia ministrului Bugetului Jérôme Cahuzac, inculpat pentru fraudă fiscală după ce a transferat fonduri în conturi bancare din Elveţia.
Luxemburgul cooperează cu Statele Unite pentru implementarea legii pentru conformitatea fiscală a conturilor din străinătate, adotpată în 2010 de Washington ca măsură de prevenţie a evaziunii fiscale de către cetăţenii americani. Legea cere băncilor străine să identifice deponenţii americani şi să transmită guvernului SUA informaţii privind tranzacţiile efectuate de aceştia şi bilaţurile conturilor. Mai multe state europene, printre care Marea Britanie şi Germania, au intrat deja în acorduri bilaterale cu SUA pentru schimbul de astfel de informaţii.
Comisia Europeană a anunţat că „salută cu căldură” decizia anunţată de Juncker şi a recomandat Austriei să urmeze exemplul Luxemburgului.