Peste aproximativ doi ani, în judeţul Tulcea va exista cea mai mare exploataţie cultivată cu cereale ecologice din România, ce se întinde pe o suprafaţă de peste 6.267 de hectare. Terenul este concesionat de la Consiliul Judeţean Tulcea şi este exploatat de SC Delta-Rom Agriculture SRL deţinută de Fri-EL International Holding, o societate cu sediul social în Luxemburg şi care desfăşoară în România proiecte pe segmentul energiei regenerabile.
De ce bio
„Terenul pe care îl administrăm este situat în Delta Dunării, unde există prin lege restricţii referitoare la tratamentele de fertilizare sau la ierbicidele pe care le folosim. Acum suntem în al treilea an al perioadei de reconversie (de la agricultura clasică la cea ecologica n.red)şi înlocuim tehnologia clasică cu una care nu are impact negativ asupra mediului înconjurător”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Florin Cernodolea, directorul general al Delta Rom Agriculture. Potrivit acestuia, în mod obişnuit perioada de reconversie durează 4-5 ani, iar ulterior producţia poate fi valorificată la preţuri de până la 30% mai mari. Investiţiile în agricultura ecologică sunt însă şi ele cu 20-30% mai mari decât în agricultura tradiţională. „Sunt foarte multe companii din România care au cereri pentru produse bio din Olanda, Germania sau Ungaria. Noi acum lucrăm cu traderi, companii din România şi una din Austria, dar suntem deschişi la noi colaborări. În viitor, atunci când vom avea toate certificările pentru producţia de cereale bio vom încerca să găsim clienţi atât din România cât şi din UE”, a mai declarat managerul Delta-Rom, companie care a solicitat anul acesta de la APIA plăţi de agromediu pentru agricultura ecologică.
Investiţii de 12 milioane de euro în România
Până acum, luxemburghezii de la Fri-EL International Holding, care exploatează în total, prin Delta-Rom Agriculture SEL şi Anglo Rom Agriculture SRL, 13.200 de hectare de teren în România, au investit în jur de 12.000 de euro în România, parte din fonduri proprii, parte prin accesarea unor finanţări europene. Au reuşit să irige cu fonduri proprii şi bani europeni toată suprafaţa pe care o cultivă şi s-au dotat cu utilaje. De asemenea, compania are în plan construirea unei centrale de biogaz care va folosi produsele secundare rezultate din cultura cerealelor. Investiţia va fi de 4-10 milioane de euro. „Acum avem în desfăşurare o investiţie în valoare totală 4 milioane de euro în vederea construirii unei baze de însilozare cu o capacitate de 29.000 de tone, la care vor avea acces şi ceilalţi producători din regiune. Proiectul este realizat în proporţie de 40%, astfel că va fi gata în 2015. De asemenea, dorim să realizăm o centrală pe biogaz pentru care realizăm studiile de fezabilitate. Problema este însă că nu avem date clare cu privire la subvenţiile pentru energia regenerabilă. Am dori să nu mai existe fluctuaţii în legătură cu prevederile referitoare la certificatele verzi, pentru că acest lucru ne afectează pe termen lung”, a mai declarat Florin Cernodolea.
An agricol bun. Probleme cu traderii
Managerul Delta-Rom susţine că, în ciuda investiţiilor masive, business-ul înregistreză profit, dar unul limitat. Şi aceasta pentru că traderii care activează pe plan local „folosesc şi metode neortodoxe”. „2014 este un an agricol bun, cu rezultatre pe măsura aşteptărilor. Sperăm ca floarea soarelui şi porumbul să se dezvoltare foarte bine, dar ne lovim de aceeşi barieră ce implică valorificarea produselor. Este vorba despre politica de preţ făcută de marii jucători de pe piaţa cerealelor (traderii) care nu lucrează cu metode ortodoxe. Constatăm fluctuaţii nesănătoase de preţ care nu sunt în concordanţă cu ce se întâmplă pe pieţele internaţionale”, a explicat Cernodolea. Potrivit acestuia, la începutul lui iunie 2013, în perioada recoltărilor de grâu, preţul a scăzut în portul Constanţa cu 40 de euro pe tonă, de la o zi la alta. La nivel internaţional însă, scăderea era de numai 10 euro pe tonă. „Indiferent de motivele traderilor, cred că producătorii agricoli ar trebui să se asocioeze mai bine şi să găsească o soluţie împreuncă cu Ministerul Agriculturii. Au fost întâlniri cu reprezentanţii Ministerului la care au participat toţi marii producători, dar ne-am lovit de orgolii şi nu am reuşit să punem un şef care să ne reprezinte interesele”, mai spune managerul care îi încurajează pe micii fermieri să aplice pentru fonduri UE: „În piaţă este loc pentru toată lumea. Este dificil să obţii finanţare, dar noi am găsit sprijin din toate părţile. Este o şansă unică pe care România o are”, spune acesta.
Societatea din România a raportat anul trecut afaceri de 11,4 milioane de euro şi un profit net de peste 86.000 de euro (0,7% din cifra de afaceri). De asmenea, Anglo Rom Agriculture SRL a raportat anul trecut afaceri de aproximativ 2,3 milioane de euro şi un profit net de 104.000 de euro.