Luxemburgul va adopta o lege pentru a putea exploata resursele spaţiale

Parlamentul din Luxemburg va vota joi o lege care autorizează explorarea şi utilizarea resurselor spaţiale, o premieră în Europa, actul normativ urmând să intre în vigoare de la 1 august, informează AFP.
Economica.net - joi, 13 iul. 2017, 07:54
Luxemburgul va adopta o lege pentru a putea exploata resursele spaţiale

‘Graţie cadrului juridic pe care Parlamentul îl va vota astăzi, Marele Ducat va face un pas major suplimentar pentru a se poziţiona drept un pol european în materie de explorare şi utilizare comercială a resurselor spaţiale’, a explicat ministrul Economiei din Luxemburg, Etienne Schneider.

Potrivit acestuia, ‘Luxemburg va deveni prima ţară europeană care va adopta o legislaţie conformă cu dreptul internaţional, care dă operatorilor privaţi asigurări cu privire la proprietatea resurselor pe care le extrag din spaţiu’, a precizat Etienne Schneider.

Legea permite societăţilor cu sediul în Marele Ducat să poată extrage şi apropria resurse spaţiale precum metale, hidrocarburi sau apă. Companiile vor putea fie să aducă pe Pământ, fie să utilizeze aceste resurse pentru a construi baze de unde să pornească o explorare spaţială mai îndepărtată, de exemplu.

Obiectivul autorităţilor este să diversifice economia Luxemburgului, pe lângă domeniul financiar urmând să fie dezvoltate şi sectoarele logistică, cercetare şi industrie.

Până în prezent, patru companii din sectorul spaţial au deja sediul în Luxemburg: americanii de la Deep Space Industries şi Planetary Resources, compania japoneză ispace şi societatea germano-luxemburgheză Blue Horizon. La rândul său, statul luxemburghez este acţionar la Planetary Resources, cu o investiţie de 25 de milioane de euro, sperând să utilizeze aceeaşi formulă de parteneriat public privat pe care a lansat-o în 1985 cu Societatea Europeană de Sateliţi, SES, unde deţine aproape 17% din capital.

Însă iniţiativa Luxemburgului de explorare şi utilizare a resurselor spaţiale nu este apreciată de toată lumea. ‘Mai multe state membre UE nu sunt de acord cu acest lucru’, dezvăluie un cercetător european care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

‘Atunci când spunem că putem avea acces la toate materialele viitorului, deschidem cutia Pandorei spre o risipă a resurselor şi punem capăt reciclării, deoarece spunem că putem avea tot ce dorim’, a adăugat cercetătorul.

În strategia sa, Guvernul din Luxemburg este consiliat de o echipă de experţi compusă în special din fostul director al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) Jean-Jacques Dordain, de fostul director al centrului de cercetare Ames de la Nasa, Simon Worden, de profesorul la Universitatea din Luxemburg Jean-Louis Schiltz, precum şi din specialiştii spaţiali Ji Wu (China) şi Seung Jo Kim (Coreea de Sud). La rândul său, Banca Europeană de Investiţii (BEI) s-a asociat acestui proiect cu o echipă de consultanţă, la fel ca şi Agenţia spaţială europeană (ESA).

În ultima perioadă, Luxemburgul şi-a intensificat acţiunile de promovare a proiectului său spaţial. În luna aprilie 2017, o misiune economică în California, condusă de ministrul Economiei, Etienne Schneider, şi Ducele moştenitor Guillaume al Luxemburgului, s-a finalizat cu anunţul înfiinţării unei agenţii spaţiale luxemburgheze şi a unui fond de investiţii dedicat finanţării acestei noi structuri.

În luna noiembrie a acestui an, Marele Ducat va găzdui prima ediţie europeană a conferinţei internaţionale anuale dedicată spaţiului, NewSpace, iar în luna martie 2018 Luxemburg va fi invitat la cel de-al doilea Forum de explorare internaţională spaţială (International Space Exploration Forum), care va avea loc la Tokyo.

Te-ar mai putea interesa și
UE ar trebui să plafoneze preţul gazelor la 60 de euro pentru un MWh – Ministrul Energiei din Italia
UE ar trebui să plafoneze preţul gazelor la 60 de euro pentru un MWh – Ministrul Energiei din Italia
Uniunea Europeană ar trebui să prelungească măsură de urgenţă vizând plafonarea preţului gazelor naturale şi să impună o limită de 60 de euro pentru un Megawatt-oră, în ideea de a......
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 3,96%, până la 62,135 miliarde euro, în 2024
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 3,96%, până la 62,135 miliarde euro, în 2024
Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României totalizau 62,135 miliarde de euro la finele lunii decembrie 2024, în ...
Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de 5,77 miliarde de lei de la bănci, în ianuarie 2025
Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de 5,77 miliarde de lei de la bănci, în ianuarie 2025
Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna ianuarie 2025, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,2 ...
FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 2,1% în 2024
FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 2,1% în 2024
Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a înregistrat un declin de 2,1% în 2024, comparativ cu 2023, scăderea ...